Rygestop i seks uger giver 1.200 kroner

For at se, om en belønning virker på rygestop, kan tre kommuner give storrygere en dusør på 1.200 kr.

Kræftens Bekæmpelse er parat til at se på belønning for droppe cigaretterne, hvis det virker. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

I et forsøg på at hjælpe flere storrygere til at stoppe vil tre kommuner, Helsingør, Halsnæs og Frederiksberg, med støtte fra Trygfonden give 1.200 kroner til borgere, som holder sig fra nikotinen i mindst seks uger.

Det er første gang, at rygere i Danmark tilbydes en økonomisk belønning, hvis de dropper røgen.

Ifølge forskningsoverlæge Charlotta Pisinger, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region Hovedstaden, er håbet at motivere de rygere, som de traditionelle rygestopkurser har svært ved at nå.

- Rygning er den største udfordring for folkesundheden. Derfor bliver vi nødt til at blive ved med at undersøge, hvordan vi hjælper med at nedbringe antallet af rygere, og især dem, der har sværest ved at stoppe, siger Charlotta Pisinger.

Samtidig vil tre andre kommuner, Odense, Gladsaxe og Rødovre, få støtte til at markedsføre rygestopkurser, hvor deltagerne ikke får en pengegevinst. Efter et år skal resultaterne fra de seks kommuner sammenlignes.

Inspirationen stammer fra udlandet. Blandt andet har ansatte i amerikanske virksomheder fået, hvad der svarer til 10.000 kroner for at stoppe.

Selv om beløbet i det danske forsøg er betydeligt mindre, så mener Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, at det kan virke motiverende.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter