Danskernes hang til cigaretter er skyld i næsten hvert tredje dødsfald i Danmark.
Konkret betyder det, at der hvert år er 15.920 ekstra dødsfald blandt personer, der ryger eller har røget, sammenlignet med danskere der ikke har røget.
Eller sagt på en anden måde: Hvis rygning fra den ene dag til den anden blev fjernet fra den danske befolkning, ville mænd leve næsten fire år længere end de gennemsnitlige 79 år og kvinder cirka tre år længere end de 83 år, som danske kvinder i gennemsnit bliver.
Det viser Sundhedsstyrelsens undersøgelse Sygdomsbyrden i Danmark 2022, der er et omfattende indblik i danskernes sundhed.
Sundhedsstyrelsen udgav senest Sygdomsbyrden i 2016, men den nye undersøgelse har ændret opgørelsesmetode på en række områder, og derfor kan man ikke sammenligne de to undersøgelser.
Men i undersøgelsen fra 2016 bonede rygning også ud som den største risiko for at dø med 13.600 ekstra dødsfald blandt eksrygere og rygere, i forhold til danskere der aldrig har røget.
Men hvad skal vi bruge tallene til, hvordan vil udviklingen se ud de kommende år og hvad kan du selv gøre?
DR's sundhedskorrespondent, Peter Qvortrup Geisling, guider dig gennem emnerne.
Rygning er stadig skyld i kortere liv
Har vi ikke altid vidst, at rygning var farligt? Hvad er det nye i denne rapport?
- Rygning er den enkeltfaktor, der uden sammenligning forårsager flest alvorlige sygdomstilfælde herhjemme, siger Peter Qvortrup Geisling.
- Sådan har det været i mange år, og når sundhed er blevet den nye religion, og noget vi alle sammen har en holdning til, så det er vigtigt at kende omfanget af tobakkens skadelige effekt på folkesundheden, når man eksempelvis diskuterer det hensigtsmæssige i økologiske grønsager, partikelfiltre til bilerne og cykelhjelme.
- Lige nu dør næsten hver tredje dansker af rygning, og derfor er sundhedspolitikerne nødt til at tage den problemstilling langt mere alvorligt, hvis udviklingen skal vendes.
Inaktivitet giver ekstra dødsfald
Hvad er stillesiddende fritidsaktiviteter, og er det overraskende, at det er den andenstørste dræber i Danmark?
- Stillesiddende adfærd er aktiviteter, der foregår siddende eller liggende, hvor energiforbruget er minimalt. Vi menneskers dna har stort set ikke ændret sig de seneste 50.000 år, og vi er bygget til at ”støve rundt i skovbunden efter noget at spise” nogle timer hver dag. På den måde vil vi automatisk få noget motion, men faktum er, at vi i dag har enormt let ved at få fat i kalorierne ved bare at gå ned i supermarkedet og handle ind, siger Peter Qvortrup Geisling.
- De nye tal understreger, at vi alle sammen skal være opmærksomme på at lægge motion ind i vores liv. Og hvis det handler om at få et langt liv, så er motion generelt vigtigere end kosten.
Alkohol betyder - især for mænd - tabte leveår
Over dobbelt så mange mænd er i risiko for at dø af alkohol som kvinder. Hvorfor er der så stor forskel?
- Hver 10. mand og hver 20. kvinde dør på grund af for meget alkohol. Der er flere mænd herhjemme, der drikker for meget sammenlignet med kvinder. Eksperter mener, at det er et kulturelt fænomen, der har sneget sig ind herhjemme, og flere mænd drikker også med det formål at blive fulde. Derfor dør flere mænd af alkoholrelaterede sygdomme. Det kan være kræft-, lever- og hjerte-karsygdomme, siger Peter Qvortrup Geisling.
- Oveni er det også flest mænd, der kommer galt afsted i slagsmål eller trafikulykker, hvor alkohol er involveret.
- Den nye rapport er et redskab for sundhedspolitikere, så de bedre kan prioritere mellem de forskellige forebyggende indsatser, og ét er at dø af et for stort alkoholforbrug gennem mange år. Noget andet er, at vi alle sammen også skal være opmærksomme på, at flere end 120.000 børn vokser op med forældre, der drikker for meget.