Rystet fagbevægelse holder 1. maj: 'Det er et ordentligt slag på sinkadusen til os'

Fire topfolk fra fagbevægelsen gør klar til 1. maj kun ét døgn efter, at chefen for det hele har trukket sig.

Arbejdernes Internationale Kampdag bliver i dag fejret efter tre dages massiv krise i fagbevægelsen. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Der hænger en sort sky over dagens festligheder på arbejdernes internationale kampdag, der traditionelt er årets vigtigste begivenhed i fagbevægelsen.

Fagbevægelsens absolutte topleder, Lizette Risgaard, måtte søndag trække sig fra posten som forbundsformand i FH efter tre hektiske døgn.

Tummulten blev antændt af historier i Berlingske og Ekstra Bladet, hvor flere unge mænd, kunne berette, at de havde fået overskredet deres grænser af den 62-årige nu tidligere forbundsformand inden for de seneste år.

Nu gør de tilbageværende topfolk klar til en 1. maj, som de mest af alt forventer kommer til at handle om de hektiske tre dage, som har udspillet sig i de 1,3 millioner lønmodtageres organisation.

Morten Skov Christiansen: 'En svær 1. maj'

Morten Skov Christiansen er efter Lizette Risgaards afgang blevet fungerede formand for FH. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

Han har bare været fungerende formand siden i går morges klokken 6, når han i dag træder på talerstolen i den jyske by Vejen.

Indtil da var han en af to næstformænd under Lizette Risgaard i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

- Jeg skrev min tale i starten af sidste uge, og jeg vil bare sige, at i løbet af de sidste tre-fire dage er der virkelig sket utroligt meget i den danske fagbevægelse, siger Morten Skov Christiansen selv om den nye situation, der for alvor rammer ham i dag, hvor det gælder; på arbejdernes kampdag.

Han er klar over, at det formentlig vil være sagen om Lizette Risgaard, der vil fylde på 1. maj-møder rundt omkring i landet.

- Det er en svær 1. maj, jeg går ind til nu. Det er rigtig, rigtig ærgerligt. Men jeg glæder mig til at komme ud og drøfte de forskellige politiske dagsordener med mine kollegaer derude.

Mona Striib: 'En lussing'

Mona Striib er formand i FOA. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Mona Striib er ikke i tvivl. Timingen er "grim".

- Det må man da sige. Det er klart, det er en lussing lige op til 1. maj.

Hun er formand i fagforbundet FOA og er vant til at glæde sig til kampdagen.

- Der er nok lagt en lille dæmper på mig i forhold til kun at have glæde, feststemning og kampgejst, lyder det fra hende.

Selvom Striib ikke skriver sine taler på 1. maj - men blot noterer sig de emner, hun vil tale om - så er én ting ændret i noterne. Der er kommet et emne mere på.

- Det ville være helt mærkeligt og mystisk ikke at tale om situationen. Det er nødt til også at blive adresseret. Det er ikke uvigtigt, og det har selvfølgelig en betydning for os.

Hun kalder det desuden "mere end ubekvemt", at krisen rammer lige inden "eventuelle trepartsforhandlinger", som fagbevægelsen har opfordret regeringen til at indkalde til i forbindelse med regeringens planer om at afskaffe seniorpensionen.

- Det er et ordentligt slag på sinkadusen til os.

Anja C. Jensen: 'Ingen står over fællesskabet'

Forbundsformand i HK, Anja C. Jensen. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Som den første forbundsformand i FH udtrykte Anja C. Jensen fra HK mistillid til Lizette Risgaard fredag eftermiddag, efter blandt andre hendes eget ungdomsforbund havde givet udtryk for det samme.

Efter det rullede bolden. Flere forbund tilsluttede sig mistillidserklæringen - og søndag morgen kulminerede det med, at Risgaard selv trak sig.

Selvom det falder sammen med 1. maj og har gjort, at der skulle ændres i Anja C. Andersens tale, så har sagen været "for vigtig" til, at man "kunne være super strategisk" omkring timingen i at bede en formand om at gå.

- Det har vi sådan set ikke været. For os har det været vigtigt at gå efter vores kompas og finde ind til, hvad det er for nogle kerneværdier, vi kæmper for, siger Anja C. Andersen.

Hendes tale i dag bliver til de unge. Og i den har hun flettet passager ind om weekendens begivenheder. Alt andet ville være tonedøvt, mener hun.

- For mig har de her dage jo også handlet om, at der ikke er nogen, der står over fællesskabet, og det synes jeg sådan set passer meget godt til 1. maj.

Morten Ryom: 'Der findes ikke god timing i sådan nogle sager'

Formand for 3F Ungdom Morten Ryom. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Morten Ryom er formand i 3F Ungdom, og siden han færdiggjorde sin 1. maj-tale fredag, er virkeligheden i fagbevægelsen blevet en helt anden.

- Det kommer jo unægteligt til at sætte sit præg på det, men jeg tror også, regeringens indgreb med store bededag og alt det andet, der er sket, kommer til at at give en lidt anden 1. maj, end vi plejer at have.

Hans ungdomsforbund gik sammen med fem andre allerede fredag morgen - kort efter historierne fra Berlingske og Ekstra Bladet - om at udtrykke mistillid til Lizette Risgaard som formand.

Og uanset om historierne om Lizette Risgaard grænseoverskridende adfærd var kommet i dag eller om en uge, så gør det ingen forskel for Ryom.

- Der findes ikke god timing i sådan nogle sager. Men frem skal det.

For ham har det ikke givet anledning til de store ændringer i hans tale. Men han er ikke i tvivl om, at mange har brugt deres søndag aften på at ændre ord og sætninger.

På DR1 og DRTV kan du se taler fra 1. maj-arrangementer i hele landet mellem klokken 7:00 og 10:30.