S hiver forsvarsministeren ind i sag om Operation Bøllebank

Soldater kræver uvildig undersøgelse af den hædrede danske operation i Bosnien i 1994.

Op mod 150 serbiske soldater blev dræbt under Operation Bøllebank, der blev kæmpet af danske kampvogne under FN-flag under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien. (Foto: MORTEN JUHL)

Hvad mener forsvarsministeren om de oplysninger, der er kommet frem om Operation Bøllebank? Og om kritikken af de militære ledere af operationen, oberstløjtnant Lars R. Møller og major Carsten Rasmussen.

Det vil Socialdemokraterne gerne vide, hvorfor forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen har skrevet følgende til forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

- Ministeren bedes kommentere de oplysninger, der er kommet frem om Operation Bøllebank i DR P1's dokumentar om operationen, der blev sendt den 5. januar 2017.

Spørgsmålet er sendt her til eftermiddag, kort efter dokumentaren og kort efter, at de soldater, der retter kritikken mod Lars R. Møller og Carsten Rasmussen, krævede en uvildig undersøgelse af operationen i Bosnien i 1994.

Vil først høre fra ministeren

Om der er grund til en sådan undersøgelse, vil Henrik Dam Kristensen gerne vente med at tage stilling til.

- Oplysningerne virker meget troværdige. Det er ikke noget med skjulte kilder, der siger noget. Det er navngivne kilder og en meget præcis gennemgang af en operation af personer, der deltog i operationen. Men jeg vil først bede forsvarsministeren om at kommentere P1’s dokumentar, så må vi se, hvad der kommer ud af det, og om der skal ske mere, siger forsvarsordføreren.

Soldaterne kritiserer Lars R. Møller og Carsten Rasmussen for at fordreje sandheden om, hvad der skete under Operation Bøllebank, der er blevet en nærmest mytisk mission, fordi det var første gang i nyere tid, at danske soldater udkæmpede et slag. Og de gjorde det ifølge den officielle succeshistorie med en stærk ledelse.

Men ledelsen var mangelfuld, mener soldaterne, der med en uvildig undersøgelse vil have "en korrekt historieskrivning". Ingen skal tage patent på sandheden, lyder meldingen fra soldaterne, som de mener, at Møller og Rasmussen har gjort. Lars R. Møller og Carsten Rasmussen har kaldt kritikken en "farce" og en "sammensværgelse".

Bliver taget op i Forsvarsudvalget

Formanden for Forsvarsudvalget, Rasmus Jarlov, der også er forsvarsordfører for De Konservative, kender også til de nye oplysninger, som han kalder interessante.

- Men jeg har svært ved at vurdere, hvad der er sandt, fordi det er to forskellige versioner, der står over for hinanden.

Hvad vil du gøre for at finde ud af, hvilken version der er sand?

- For mig at se er der ikke sket noget ulovligt, og derfor er der intet behov for, at nogen skal drages til ansvar, så jeg vil ikke foretage mig noget i første omgang, siger Rasmus Jarlov.

Derfor vil han på nuværende tidspunkt ikke tage initiativ til en uvildig undersøgelse af hændelsesforløbet under Operation Bøllebank.

- Men vi vil diskutere det i Forsvarsudvalget.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ifølge Forsvarsministeriets pressetjeneste ikke lyst til at udtale sig om en sag, der er mere end 20 år gammel.

Facebook
Twitter