S klar med flere betjente: Løkke åbner også for at udvide politistyrken

Er 11.100 betjente nok? En rundspørge viser, at flere partier er åbne over for en større politistyrke.

Til efteråret skal der forhandles en ny flerårsaftale på plads for politiet. Mette Frederiksen (S) mener, at der er brug for flere betjente fremover. Lars Løkke Rasmussen (V) åbner også en dør på klem.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbner nu en dør på klem for at udvide den danske politistyrke.

Reaktionen kommer, efter at den konservative leder, Søren Pape Poulsen, i går over for DR Nyheder efterspurgte, at flere partier støtter op om De Konservatives ønske om, at der skal være flere betjente i Danmark.

- Vi opruster dansk politi i de her år. Er vi færdige med det arbejde? Det tror jeg ikke, vi er, siger Lars Løkke Rasmussen i dag.

I dag består den danske politistyrke af cirka 11.100 politibetjente.

Det er det højeste antal de sidste 12 år, men altså ikke højt nok, hvis det står til Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Stram Kurs.

Også Socialdemokratiet melder sig klar til at bruge flere penge på politiet, så der kan komme flere betjente.

- Når vi kigger ind i fremtiden, tror jeg, at vi får brug for flere betjente. Ganske enkelt fordi opgaverne bliver ved med at være mange, siger statsministerkandidat Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet.

- Der er stadigvæk en terrortrussel i forhold til Danmark. Der er en bandekonflikt, som kan blusse op igen. Der er indbrud, som ikke bliver opklaret, og så er der mange dele af Danmark, som savner en betjent i deres lokalsamfund, tilføjer hun.

Samme pointe kom forleden fra en række lokale tillidsfolk i politiet, der over for DR Nyheder efterlyste, at politiet i fremtiden får flere hænder.

DF ser gerne over 1.000 flere betjente

Socialdemokratiet vil ikke sætte tal på, hvor mange flere betjente der skal være i den danske politistyrke.

Men hos De Konservative ser man gerne, at politistyrken vokser med 600 mand til 11.700 betjente.

Og Dansk Folkeparti ønsker, at den samlede politistyrke kommer op og ligge på 12.500 betjente.

Stram Kurs nævner 30.000 i partiprogrammet på partiets hjemmeside.

Både SF, Enhedslisten og Alternativet siger, at de ikke afviser flere betjente, men at der først er behov for at se nærmere på politiets prioriteringer.

- Det er useriøst bare at slynge tal ud på antal nye betjente, lyder det fra SF's Karsten Hønge.

Hos Alternativet er meldingen, at man først skal trække de betjente hjem, der i dag bevogter grænsen, og hvis det ikke er nok, skal der flere betjente til.

Det er til efteråret, at Folketingets partier skal forhandle om en ny aftale, der fastlægger vilkårene for dansk politis arbejde de kommende fire år.

Tillidsfolk: Vi har mange opgaver

Det er kun få dage siden, at en række tillidsfolk fra politiet over for DR Nyheder luftede behovet for flere hænder.

For opgaverne er blevet flere, større og mere komplicerede.

- Hvis man forventer, at politiet skal levere på den brede palette med lokalt politi, efterforskning og beskyttelse, så er man nødt til at sætte antallet af betjente yderligere op, lød det forleden fra Jørgen Jensen, formand for Københavns Vestegns Politis Politiforening.

De pegede blandt andet på grænsekontrol, øget terrortrussel og kompliceret it-kriminalitet som områder, politiet ikke tog sig af for ti år siden, og som kræver kræfter.

Samtidig står politiet nu under valget for en omfattende og hidtil uset beskyttelse af landets politikere, særligt den truede leder af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan.

Og længere ude i horisonten venter fodboldkampe, der kræver polititilstedeværelse, det årlige folkemøde og flere store begivenheder som danske EM-fodboldkampe i 2020 og Tour de France-start i Danmark i 2021.

Facebook
Twitter