S: Ny hundelov kommer til afstemning i efteråret

Men det går for langsomt, mener Enhedslisten. Ny definition af skambidning er på vej

Det, der er meldt ud om den nye lov, er at den indeholder en evaluering af farlige hunderacer, og så kommer der en ændring af definitionen på skambid (Foto: R. Jeanette Martin / Demotix © Scanpix)

For et halvt år siden eksploderede en debat om hundeloven i de danske medier. En schæferhund ved navn Thor var nemlig blevet dømt til aflivning, efter at den under en gåtur havde bidt en anden hund. Ifølge loven var der tale om et skambid - og dermed skulle Thor dø.

Hundeejere, hundeelskere og dyrlæger argumenterede for, at et skambid ikke bare er et skambid. Det hele kulminerede med, at fødevareminister Mette Gjerskov lovede en ny hundelov, hvor ikke bare håndtering af skambid blev ændret - loven skulle også evaluere forbuddet mod bestemte hunderacer.

I dag bliver endnu et kapitel af historien skrevet. Thor blev nemlig bortført fra et internat dagen inden, den skulle aflives. Og dens bortfører, Lars Bo Bomholt, skal for retten i Helsingør i dag. Anklageren kræver fængselsstraf.

Det går for langsomt

Enhedslisten var et af de partier, der skubbede på for at ændre loven tilbage i februar. I dag siger partiets dyrevelfærdsordfører, Per Clausen:

- Vi er desværre ikke så langt med at få ændret hundeloven. Det går meget langsomt. Fødevareministeren er i gang med et udredningsarbejde, der skal føre til en ændring af hundeloven. Så der sker noget, men vi synes, det kunne gå meget hurtigere.

- Den hundelov, man vedtog i 2010, var en paniklov, der blev vedtaget på baggrund af omfattende mediekampagne. Den ville være fornuftig at få rullet tilbage. Vi vil sikre os, at man får en egentlig definition af skambid, og den skal laves af nogen, der har forstand på det. I dag er definitionen nærmest ikke-eksisterende, og det betyder, at det er politiet og jurister, der afgør det, siger Per Clausen.

Kommer til afstemning i efteråret

Socialdemokraternes dyrevelfærdsordfører, Orla Hav, maner dog til besindelse.

- Den nye hundelov kommer til afstemning i efteråret, siger han til DR Nyheder.

Det, der er meldt ud om den nye lov, at den indeholder en evaluering af farlige hunderacer, og så kommer der en ændring af definitionen på skambid.

- Reglen om skambid er nu udformet på sådan en måde, at hvis der er tale om skambidning, så skal hunden aflives. Der kan der godt tales for, at der skal være en individuel vurdering af, hvorvidt der er tale om en enkeltstående tilfælde, eller om der er tale om noget, der er sket gentagne gange, siger Orla Hav.

Hellere en måned for meget end en for lidt

Til Enhedslistens kritik, siger han:

Lovgivnigen skal på den ene side tilgodese dem, der gerne vil have hund. Men vi andre skal også være trygge ved de hunde, vi omgiver os med. Begge synspunkter skal tilgodeses, og så må vi hellere bruge en måned for meget end en måned for lidt.

Facebook
Twitter