S-ordfører forarget over privatskole: Vanvittigt, at forældre ikke har lov til at sige deres mening

Ordfører er forarget over, at en privatskole har smidt en elev ud, fordi hans mor kritiserede skolen i medierne.

På Ludwig Andresen Schule i Tønder er ti børn blevet udsat for vold fra en lærer. (Foto: Hanne Høier © (c) DR)

Line Hansens yngste søn er en af de ti elever, der blev udsat for vold af en lærer på den tyske privatskole Ludwig Andresen Schule i Tønder. børn

I begyndelsen af dette skoleår trak hun sønnen ud af skolen, så han kunne gå på en anden skole, mens Line Hansens ældste søn fortsatte på Ludwig Andresen Schule.

Tilbage i november blev læreren idømt et års ubetinget fængsel, men Line Hansen var alligevel ude og kritisere skolens håndtering af sagen.

Det har fået skolen til at bortvise hendes ældste søn fra skolen, og det vækker vrede hos Lars Aslan Rasmussen (S), der er ordfører for frie grundskoler for Socialdemokratiet.

- Det er fuldstændig vanvittigt. I Danmark har vi ytringsfrihed, og her har man lov til at sige sin mening uden, at det vil få konsekvenser for hverken mor eller barn. Forældre skal have lov til at sige deres mening.

Line Hansen har i flere medier kritiseret skolens ledelse for ikke at handle i tide, og det er grunden til, at skolen i et brev skriver, at hendes søn nu ikke længere er velkommen på skolen.

Var ikke gået i folkeskolen

Men selvom privatskolen i Tønder har smidt en elev ud på grund af et udestående med en forælder, så havde man ikke handlet på den måde, hvis eleven gik på en af kommunens folkeskoler, understreger Mette Bossen Linnet (V), der er medlem af Børn- og Skoleudvalget i Tønder Kommune.

- Vi har ikke under nogen omstændigheder på en folkeskole mulighed for at smide en elev ud, fordi forældrene er kritiske over for skolen. Vi ville i sådan en situationen, ligesom i en hvilken som helst anden, hvor der opstår problemer, forsøge at gå dialogens vej.

Hun ønsker dog ikke at gå ind i, hvordan reglerne er på en privatskole, da det ikke er noget, som kommunen kan tage stilling til.

- Jeg ved ikke, hvad skolen og forældrene har sagt til hinanden, eller hvordan dialogen har været. Jeg tror, man har forsøgt at gå dialogens vej, men om man har forsøgt nok, det skal jeg ikke kunne udtale mig om.

Lars Aslan Rasmussen er heller ikke i tvivl om, at situationen aldrig ville kunne opstå på en folkeskole.

- Jeg tror ikke, man kunne forestille sig at se en lignende situation i en folkeskole. I det tilfælde tror jeg, at den pågældende skoleinspektør ville være blevet fyret.

Burde få taget sin støtte

Privatskolerne har aldrig fået et højere tilskud fra det offentlige, end de gør nu.

I øjeblikket ligger koblingsprocenten, der regulerer tilskuddet til fri- og privatskoler i forhold til folkeskoler, på 75 procent.

Men privatskolerne bør ikke nyde godt af skattekronerne, hvis de behandler eleverne på den her måde, mener Lars Aslan Rasmussen.

- For mig at se, så skal man ikke have statslige kroner, hvis man ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt.

Og så er det faktisk lige meget, om det er på en folkeskole eller privatskole, fortsætter han.

- Uanset om ens barn går i folkeskole eller på privatskole, så er vi alle med til at betale til de her skoler, og så går det ikke, at de smider elever ud på den her måde.

Ikke ulovligt

Men det er ikke ulovligt, at privatskolerne smider eleverne ud, hvis de oplever, at forældrene er besværlige.

Det har en dom fra byretten i Viborg slået fast, har Berlingske tidligere skrevet. Dengang var konklusionen, at en friskole godt måtte bortvise børn på grund af en konflikt med forældrene.

Det er heller ikke første gang, en privatskole har benyttet sig af den magtbeføjelse. Tilbage i 2005 skrev Berlingske, at Bernadotteskolen advarede et forældrepar om, at deres ældste søn kunne blive bortvist på grund af en konflikt, der handlede om forældrene.

Lars Aslan Ramussen frygter, at episoder, hvor privatskolerne lader konflikter med forældrene gå ud over børnene, kan få forældre til at være tilbageholdende med kritik.

- Det værste er jo, at det måske gør, at andre, der går på nogle af de her skoler, kan være bange for at snakke med pressen, og det er ikke sådan et samfund, jeg har lyst til at leve i.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter