S-ordfører om lukning af barselsafsnit: ‘Der er noget rivravruskende galt’

Rigshospitalet lukker barselsafsnit. S-ordfører langer ud efter regeringen for at underprioritere området.

Rigshospitalet i København nedlægger barselsafsnittet på Patienthotellet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Ud med babyen - og hjem igen efter fire timer.

Sådan bliver virkeligheden fremover for fødende på Danmarks største hospital, Rigshospitalet, som fra den 17. december i år nedlægger barselsafsnittet på Patienthotellet.

Det oplyser Rigshospitalet i en skrivelse til de kommende forældre, der er tilknyttet fødeafdelingen.

De fem stuer, der nu lukkes, har fungeret som en støtte til især førstegangsfødende, som blandt andet har kunnet få hjælp til at komme godt i gang med amning og familiedannelse i det første døgn.

I en lignende spareøvelse valgte Rigshospitalet for to år siden at nedlægge et barselshotel, der lå et stykke fra hospitalets hovedbygning. En beslutning, der blandt andet fik den daværende fødselschef Morten Hedegaard til at sige op i protest.

Lukningen af barselsafsnittet møder hård kritik fra Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

- Når et af landets største fødesteder er tvunget herud, så er det et tegn på, at der er noget rivravruskende galt. Det er den forkerte retning at gå. Der er vigtigt, at der er gode og rolige rammer til at få amningen og familielivet etableret, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Han mener, at Region Hovedstaden - der har Socialdemokraten Sophie Hæstorp Andersen i spidsen som regionsrådsformand - er blevet tvunget til at prioritere hårdt, fordi regeringen ikke har afsat nok midler til området.

- Regionerne har kun de penge at gøre godt med, som regeringen giver dem. Det er et spørgsmål om, hvordan regeringen prioriterer deres midler - er det velfærd og omsorg eller skattelettelser, man vil have? Det står jo tydeligt tegnet nu, siger Flemming Møller Mortensen.

Fyringsrunder og overbelægning

Han peger også på, at fire ud af fem regioner står over for massive fyringsrunder på grund af en presset økonomi, og at flere sygehuse har store udfordringer med overbelægning.

- I løbet af de sidste tre år har regionerne fået historisk lave budgetter i en tid, hvor de får mange flere patienter og også mange flere fødsler. De er skåret helt ind til benet, siger Flemming Møller Mortensen.

Venstres Sundhedsordfører, Jane Heitmann, er lodret uenig i kritikken. Hun mener, at regeringen har givet regionerne gode økonomiske rammer til at drive et velfungerende sundhedsvæsen.

- Vi har løftet danskernes sundhedsvæsen med 5,5 milliarder kroner siden valget i 2015. Hvordan regionerne vælger at bruge de mange milliarder, er i stor udstrækning deres egen prioritering, siger Jane Heitmann (V).

V-politiker: Handler om at anvende penge klogt

Hun peger samtidig på, at det er i de fire socialdemokratisk ledede regioner, at der sker nedskæringer - men ikke i Region Syddanmark, hvor Venstre sidder på formandsposten.

- Det undrer mig, at man i fire socialdemokratisk ledede regioner har de budgetmæssige prioriteringer, man har, når man for eksempel sammenligner med budgettet i Region Syddanmark, hvor man ikke har skåret ned. Det handler i høj grad om, hvor klogt, man anvender midlerne, siger Jane Heitmann.

Hun er dog enig i, at det er vigtigt med hjælp og støtte til nybagte forældre.

- Jeg kender ikke til baggrunden for den for økonomiske prioritering, men det er klart, at det giver anledning til forundring. Det er vigtigt, at man som fødende får den nødvendige støtte og opbakning, så man som lille ny familie kan komme godt fra start, siger Jane Heitmann.

For fremtiden vil Rigshospitalet i stedet tilbyde de nybagte forældre et hjemmebesøg.

- En jordemoder kommer på barselsbesøg hjemme hos jer i dagene efter fødslen. På 3.- 4. dagen efter fødslen kommer I ind til en opfølgning i vores efterfødselsklinik på Patienthotellet, oplyser Rigshospitalet, der dog understreger, at fødende ved komplikationer under enten graviditet eller fødsel fortsat bliver indlagt.

Det har ikke været muligt at få en forklaring fra Rigshospitalet, da den relevante klinikchef er udenlands.

Facebook
Twitter