S-ordfører: Velfærden er ikke meget bedre under Thorning

Rasmus Prehn kritiserer sin egen regering for ikke at prioritere velfærden højt nok.

Transportordfører Socialdemokraterne Rasmus Prehn kritiserer sin egen regering. (© P4 Bornholm)

Selv om Socialdemokraterne har haft statsministerposten de sidste to år er velfærden i det danske samfund ikke blevet nævneværdigt bedre.

Sådan lyder den kontante kritik af Thorning-regeringen, og den kommer fra Socialdemokraternes egne rækker. Den fremsættes i en ny debatbog af Socialdemokraternes transportordfører Rasmus Prehn.

- Statistikkerne viser utvetydigt, at det danske velfærdssamfund på stort set alle kerneområder er blevet forringet med VK-regeringerne i Statsministeriet. Og desværre er der heller ikke sket mærkbare ændringer efter valget i 2011, selv om SRSF-regeringen gik til valg på løfter om bedre velfærd, lyder det i bogen.

Mere velfærd

Over for DR Nyheder uddyber Rasmus Prehn:

- Når vi kigger på for eksempel ældreomsorg eller antallet af skoletimer, så kan vi se, at det har været rigtig svært at få samlet op efter årene med liberalistisk styre under Anders Fogh og Lars Løkke. Med vores bog vil vi gerne give en håndsrækning til kommunerne, så vi i et hurtigere tempo kan få bragt velfærden tilbage på sporet.

Så der er plads til forbedringer, når det handler om at prioritere velfærden?

- Ja mit udgangspunkt er, at vi skal have mere og ikke mindre velfærd, siger Rasmus Prehn.

Løftebrud

Men sin kritik træder Rasmus Prehn på en af statsminister Helle Thorning-Schmidts ømmeste tæer. Debatten om Socialdemokraternes manglende overholdelse af en række af de velfærdsløfter, som Thorning lancerede før valget, har martret den nuværende regering voldsomt siden valget.

Løftebruds-diskussionen anses for at være en af hovedårsagerne til, at Socialdemokraterne konstant ligger under 20 procent i meningsmålingerne. Ved 2011-valget fik Socialdemokraterne 24,8 procent af stemmerne, hvilket var det dårligste valgresultatet nogensinde for partiet.

Bog med pejlemærker

Den nye debatbog, der bærer titlen "Frihed til fællesskab - vejen til mere demokrati" og udkommer i næste uge, har Rasmus Prehn skrevet i samarbejde med den socialdemokratiske viceborgmester i Lyngby-Taarbæk Simon Pihl Sørensen.

I bogen argumenterer forfatterne ikke mindst for, at kommunerne skal have mere magt, end det er tilfældet i dag. Politikken bliver i alt for høj grad dikteret fra Christiansborg, og derfor er der stadig mindre interesse for at gå ind i kommunalpolitik, lige som stemmeprocenten ved kommunalvalget er faldende, pointerer de to socialdemokrater. De opstiller i bogen 10 såkaldte pejlemærker, der skal føre til bedre demokrati.

Facebook
Twitter