S provokeret af regeringens "indrømmelser" til Airbnb

Det burde ikke være nødvendigt at give virksomheder som Airbnb en økonomisk gulerod for at få dem til at indberette skatteoplysninger, mener ordfører.

- Som udgangspunkt synes jeg, at det er provokerende, at vi er nødt til at give indrømmelser til private virksomheder, om hvordan vi skal indrette lovgivningen for, at de vil indberette oplysninger, siger Jesper Petersen, skatteordfører for Socialdemokratiet. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Regeringen bør tvinge Airbnb til at indberette deres udlejeres skatteoplysninger i stedet for at lokke brugerne ved at lave mere attraktive forhold for udlejning af boliger gennem tjenesten.

Sådan lyder kritikken fra Socialdemokratiet og fra hotellernes brancheforening, Horesta, af regeringens nye deleøkonomiske udspil, der præsenteres i dag, hvor et af punkterne skal være med til at forhindre snyd og sikre korrekt beskatning af indtægter fra udlejning.

Helt konkret vil regeringen hæve bundfradraget fra de nuværende 24.000 kroner til 36.000 kroner i indtægter fra korttidsudlejning af helårsboliger og sommerhuse. Derudover vil man sætte et loft på 90 dage om året for den enkelte udlejer, skriver Politiken.

Begge dele er dog betinget af, at man bruger en tredjepart - for eksempel Airbnb, som indberetter den enkelte udlejers skatteoplysninger.

- Som udgangspunkt synes jeg, at det er provokerende, at vi er nødt til at give indrømmelser til private virksomheder om, hvordan vi skal indrette lovgivningen for, at de vil indberette oplysninger. Oplysninger, som det er helt naturligt i Danmark, at skattemyndighederne får, siger Jesper Petersen, skatteordfører fra Socialdemokratiet, der understreger, at deleøkonomiske tjenester er velkomne til at drive virksomhed i Danmark, men at vi skal undgå unfair konkurrence.

Regeringen: Økonomisk gulerod frem for pisk

Udspillet fra regeringen er en del af et nyt skatteudspil, der bliver præsenteret i dag. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) forklarede i går, at det er bedst at give en 'gulerod', hvis man vil sikre, at udlejere betaler deres skat.

Ifølge skatteministeren er der nemlig ikke juridisk hjemmel til at tvinge en international virksomhed som Airbnb til at indberette deres kunders skatteoplysninger.

Men den påstand køber hotellernes og restauranternes brancheforening ikke. Administrerende direktør i Horesta, Katja Østergaard, ser den 'økonomiske gulerod' som et skridt i den rigtige retning, men man burde også tage pisken i brug.

- Der burde være en juridisk pligt til at indberette fra udlejers side, det burde være helt enkelt, siger hun.

Kritikken af den manglende indberetningspligt til Skat er ikke det eneste problematiske i udspillet, lyder det videre fra Horesta.

For i udspillet sætter man nemlig et loft på 90 dage over, hvor længe man må udleje sin bolig årligt. Der har ikke tidligere været et specifikt lovfæstet udlejningsloft, og det har gjort reglerne uklare, sagde boligminister Ole Birk Olesen (LA) i går til Politiken.

Men de 90 dage er et højt tal, mener hotellernes brancheforening.

- Det siger jeg med udgangspunkt i, at Amsterdam har lagt et loft på 60 dage, så det er ganske meget, at vi har valgt at lægge os 50 procent over, siger administrerende direktør Katja Østergaard.

Socialdemokratiets skatteordfører mener umiddelbart også, at udlejningsloftet er højt sat.

- Vi må diskutere med regeringen, om det virkelig er den eneste vej at gå. Frank Jensen (overborgmester i København, red.) har foreslået en grænse på 60 dage. Og det er i København, at det største problem er blandt andet ved erhvervsmæssige udlejninger, hvor man ender med at optage lejligheder fra familier, siger Jesper Petersen.

Horesta: Et professionelt marked

Både Socialdemokratiet og Horesta ser deleøkonomi som et positivt fænomen og hilser en virksomhed som Airbnb velkommen.

- Der, hvor det er unfair, er, når der kan opereres på helt andre vilkår end de virksomheder, der udlejer hver evig eneste dag, siger Katja Østergaard fra Horesta.

Hun ærgrer sig over, at hendes medlemmer ikke får en del af regeringens skattekage. Horesta betragter nemlig Airbnb som en platform, hvor der er professionelle, der lever af at udleje boliger.

- Derfor synes jeg, at man i stedet skulle understøtte den økonomi, som har vist sig hver eneste dag blandt hoteller og restauranter at skabe tusindvis af arbejdspladser og milliarder i skatteindtægter. Hvorfor er det ikke den, man går ind og understøtter?, spørger hun.

Regeringens deleøkonomiske udspil bliver præsenteret i dag af erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), skatteminister Karsten Lauritzen (V) og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA).