S: Regeringens ekstra milliarder giver ikke mere lige ældrepleje

Kommunerne er selv skyld i de store forskelle i ældreplejen, lyder det fra regeringen og DF. S er uenig.

I Hjørring kan ældre i udgangspunktet få en halv times rengøring hver tredje uge, mens man i Gentofte kan få op til 45 minutter hver uge. (Foto: casper christoffersen © Scanpix)

Debatten om store forskelle i ældreplejen i landets kommuner er blusset op på Christiansborg.

Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Ældresagen, som slår fast, at der er stor forskel på, hvor ofte ældre får gjort rent og leveret mad, alt efter hvor de bor.

Mens borgmestre i de fattigere kommuner siger, at de ikke har råd til at gøre det bedre, holder ældreminister Thyra Frank (LA) fast i, at det handler om prioritering i den enkelte kommune.

- Vi har givet - regeringen sammen med Dansk Folkeparti - et kæmpe løft til netop ældreområdet med en finanslovsaftale i 2016, der gav en værdighedsmilliard for hvert år, og i 2017 to milliarder kroner til klippekort til de ældre og også til at løfte køkkenerne derude, siger ældreministeren.

- Så der er mulighed for at prioritere anderledes.

DF: Kommuner sjofler ældreområder

Undersøgelsen, som DR Nyheder har fået bekræftet hos 86 kommuner, viser, at der er stor forskel på, hvor ofte de ældre får gjort rent.

I 65 kommuner er det hver anden uge - mens det i 20 andre kun er hver tredje uge. I en enkelt kommune får de ældre gjort rent en gang om ugen.

Og der er også stor forskel på, hvor ofte kommunerne bringer mad ud.

Også i Dansk Folkeparti mener man, at problemet først og fremmest ligger hos kommunerne selv.

- Det er ikke særlig behagelige tal, der kommer op, når man ser, hvordan nogle kommuner vælger at sjofle ældreområdet og have meget lave servicestandarder, siger ældreordfører Jeppe Jakobsen.

Flere kommuner siger, at de ikke har penge til at levere en bedre service. Har de ikke ret i det?

- Det har jeg hørt rigtig mange gange før. Men de samme borgmestre er som regel mere fåmælte, når man viser, hvor mange nye djøf'ere de har ansat i deres nybyggede rådhuse rundt omkring, siger Jeppe Jakobsen.

Flere ældre uden flere penge

Men ikke alle er enige med regeringen og deres støtteparti i, at det er kommunernes prioritering, der halter.

Hos Socialdemokratiet mener ældreordfører Astrid Krag, at regeringen med deres økonomiske politik gør det svært for kommunerne at give borgerne en nogenlunde lige service, fordi budgetterne ikke vokser med det stigende antal ældre i kommunerne.

- Vi har - modsat regeringen - gjort det klart, at vi mener, at pengene skal følge med det stigende antal ældre ude i kommunerne, ellers sætter man kommunalpolitikerne i en helt umulig opgave, siger Astrid Krag.

- Jeg vil gerne spørge Thyra Frank, hvordan et engangsbeløb, der er øremærket til at anlægge køkkener - til at få nogle håndværkere ud og etablere nogle køkkener - hvordan det kan sikre en bedre rengøring hjemme hos Fru Hansen, siger hun.