S-tog i hovedstadsområdet kører igen

Togene er igen på skinnerne efter fagligt møde blandt lokomotivførerne.

Slagsmålet mellem DSB og lokomotivførerne fortsætter, men fredag morgen kører S-togene igen. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Efter endnu en arbejdsnedlæggelse blandt lokomotivførerne fredag morgen kører S-togene i hovedstadsområdet nu igen, oplyser DSB.

Togene holdt stille fra klokken 7.30 og cirka en time frem. Der kan fortsat forventes forsinkelser og enkelte aflysninger.

Dansk Jernbaneforbund oplyser til DR Nyheder, at de er ved undersøge, hvorfor lokomotivførerne gik til fagligt møde.

Det er kun to dage siden, at konflikten mellem DSB og lokomotivførerne førte til, at togtrafikken blev lammet i store dele af landet. I alt fire gange er togtrafikken nu blevet ramt af konflikten i november.

I onsdags var der tale om en arbejdsnedlæggelse blandt lokomotivførerne. De er utilfredse med arbejdsvilkår, DSB tilbyder dem i forhandlinger om en række nye lokale aftaler.

DSB valgte i 2017 at melde sig ind i Dansk Industri, hvorefter tidligere offentlige overenskomster og lokale aftaler blev opsagt, og det har siden ikke været muligt at indgå nye lokale aftaler.

Her et opslag fra medarbejderne i DSB.

I går tog Arbejdsretten stilling til, om det var i strid med reglerne, at lokomotiv- og togførerne forlod arbejdet tre gange i november - og det var i strid med reglerne.

Det betyder, at de lokomotiv- og togførere, der nedlagde arbejdet, bliver trukket i løn for de timer, de ikke har været på arbejde.

Forhandlinger i hårdknude

I forhandlingerne om de nye lokale aftaler ønsker DSB blandt andet at reducere antallet af tillidsfolk kraftigt - fra 99 til 29, men også at ændre vilkår som løn, arbejdstid, medarbejderindflydelse og ferie.

Årsagen til at DSB gerne ville ind i Dansk Industri er, at de i højere grad vil ligne nogle af deres konkurrenter på markedet. Arriva betjener i dag cirka 15 procent af det danske jernbanenet og har 6,5 millioner passagerer årligt.

Der er ikke nogen deadline i indeværende år for en indgåelse af aftalerne, og dermed risikerer konflikten at gå ud over den travle juletrafik.

Togtrafik ramt fire gange i november:

  • Mandag 5. november om morgenen holdt samtlige S-tog stille, fordi lokomotivførere var gået til fagligt møde.

  • Onsdag 21. november var det regionaltog og Intercity- og Intercitylyntog på Sjælland, der blev ramt af arbejdsnedlæggelser.

  • Onsdag 28. november var der flere aflysninger og forsinkelser i hele landet på grund af arbejdsnedlæggelser.

  • Fredag 30. november holder alle S-tog i hovedstadsområdet stille på grund af et møde blandt lokomotivførerne.

Opdateres...

Facebook
Twitter