S vil sænke topskatten

For første gang i flere år er der udsigt til flertal for at sætte topskatten ned. S mener, at vi skal betale mindre i skat af den sidst tjente krone.

S vil sænke topskatten, og det kan resultere i et forlig med regeringen. (© DR)

Flittige danske lønmodtagere skal ifølge Socialdemokraterne betale mindre i skat af den sidst tjente krone. Partiets ønske om lavere topskat kan bane vejen for en bred politisk aftale i 2009, mener skatteminister Kristian Jensen.

- Det er min vurdering, at topskatten skal sænkes. Det kan være, at der bliver tale om en kombination af, at færre skal betale topskat, og at skatten på den sidst tjente krone sættes ned, siger Nick Hækkerup, næstformand og skatteordfører for Socialdemokraterne.

Så sent som i september beskyldte Socialdemokraterne regeringen for at uddele socialt skæve skattelettelser og øge uligheden ved at hæve grænsen for, hvornår der betales mellemskat.

Ikke et mantra om topskatten

Men Nick Hækkerup afviser, at han kun tilgodeser de højtlønnede ved at bringe topskatten i spil. - Vi har ikke et mantra om, at der ikke må røres ved topskatten.

Men forudsætningen er, at skatten for de laveste arbejdsindkomster også sænkes markant. Vi ønsker at give nogle retfærdige skattelettelser på arbejde, som sikrer den rette sociale profil, siger Nick Hækkerup til Berlingske Tidende.

I regeringen er der jubel over de nye toner fra Socialdemokraterne, som kan bane vejen for et bredt forlig, når Skattekommissionen er kommet med deres udspil i begyndelsen af 2009.

Enige om problemet

- Det er glædeligt, at Nick Hækkerup nu signalerer, at Socialdemokraterne er klar til at tage ansvar på det her område. Jeg håber, at det holder ved, så vi kan nå en bred politisk aftale. Nu er vi i hvert fald enige om problemet. Så må vi se, om vi også kan blive enige om finansieringen, siger skatteminister Kristian Jensen.

Han mener, at det er en myte, at det går ud over de svageste i samfundet, hvis man sænker skatten på den sidst tjente krone. Men det er Dansk Folkeparti ikke enige i.

- Man kan ikke sænke topskatten på en socialt afbalanceret måde uden at øge beskatningen på boliger, og det vil være et eklatant brud på skattestoppet, siger finansordfører Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti holder fast i, at det er de laveste indkomster, der skal tilgodeses, hvis skatten på arbejde sænkes.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk