Så blev dronning Margrethe endelig fejret: 'Hun strålede som en lille pige'

Dronning Margrethes 50 år på tronen blev lørdag markeret med en festlig, men også nedtonet gallaforestilling.

Dronning Margrethe kunne lørdag aften med en del forsinkelse fejre en milepæl i sit liv, nemlig 50 år som Danmarks regent. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Hun har ventet længe, men lørdag aften fik en glad dronning Margrethe endelig markeret sit 50-års regeringsjubilæum i festligt lag – i hvert fald i en nedtonet udgave.

Først på året satte corona en dæmper på fejringen, da det 14. januar var et halvt århundrede siden, at dronning Margrethe 2. overtog tronen. Derfor blev festen udskudt til denne weekend.

Men da den britiske dronning Elizabeth døde torsdag aften, valgte dronning Margrethe selv helt at fjerne den planlagte folkefest, der skulle have foregået lørdag. Der kom altså ingen karetkørsel gennem Københavns gader eller nogen hyldest på Rådhuspladsen.

Til gengæld var der stadig plads til rød løber, masser af kendte gæster og en festlig gallaforestilling på Gamle Scene på Det Kongelige Teater til ære for Danmarks regent.

Det var en glad og storsmilende dronning Margrethe, der ankom til sin festforestilling på Det Kongelige Teater, hvor hun blev modtaget af teaterchef Kasper Holten. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

På gæstelisten var blandt andet statsoverhoveder, politikere, venner af dronningen, kulturpersonligheder og naturligvis en lang række kongelige – ikke mindst hendes egen, nære familie.

På den røde løber var der et væld af flotte gallakjoler, uniformer og elegant kjole og hvidt. Og en hel del glitrende smykker af diverse slags.

- Der står simpelthen i invitationen, at man gerne må tage diadem på – så hvis man har et familiediadem derhjemme, kan man jo finde det frem, konstaterede kjoledesigner Jesper Høvring fra DR-studiet, der var opsat på Kongens Nytorv i dagens anledning.

Du kan se et udvalg af de mange gæster her:

  • Grevinde Alexandra fortalte ved den røde løber, at dronningen betyder ”utroligt meget” – både for Danmark og for grevinden selv. – I al den tid jeg har været her, har dronningen altid budt mig varmt velkommen, fortalte hun. (Foto: Ida Marie Odgaard © (c) Ritzau Scanpix)
  • Politisk leder Sikandar Siddique fra De Frie Grønne dukkede op alene, da han lige er blevet far, så ”hans bedre halvdel” måtte blive hjemme. Han ville dog ikke gå glip af fejringen: – Det er en stor ære at være med til at fejre dronningens regentjubilæum. Det er en festaften, sagde han. (Foto: Ida Marie Odgaard © (c) Ritzau Scanpix)
  • Nikolaj Koppel, der sidder i bestyrelsen for Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, ankom med sin kone Sille Kroyer Koppel. (Foto: Ida Marie Odgaard © (c) Ritzau Scanpix)
  • Her ses skuespiller Morten Kirkskov med sin kæreste. (Foto: Ida Marie Odgaard © (c) Ritzau Scanpix)
  • Bertel Haarder, tidligere kulturminister og nu formand for Det Kongelige Teater, havde følgende kommentar til dronning Margrethe fra den røde løber: - Hun er Danmark. Og noget af det mest danske, der findes, sagde han og tilføjede, at hun er ”en fantastisk monark”. (Foto: Ida Marie Odgaard © (c) Ritzau Scanpix)
  • Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt har mødt dronningen rigtig mange gange, da hun sad i Statsministeriet. (Foto: Ida Marie Odgaard © (c) Ritzau Scanpix)
  • Her ses Kulturminister og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen. Ministeren fortalte, at hun glædede sig meget til at opleve forestillingen – og var sikker på, at dronningen havde haft en finger med i spillet, når det kommer til indholdet af aftenens forestilling. Det fik hun ret i. (Foto: Ida Marie Odgaard © (c) Ritzau Scanpix)
  • Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne havde glædet sig meget til at fejre dronning Margrethe: - Hun er nem at tale og samarbejde med, fortalte den tidligere statsminister, der havde sin hustru Sólrun Løkke Rasmussen ved sin side. (Foto: Ida Marie Odgaard © (c) Ritzau Scanpix)
1 / 8

Selvom folkefesten i Københavns gader blev aflyst, var der dog stadig mange nysgerrige danskere, der dukkede op for at se de mange gæster og for at bakke op om dronningen.

Da kronprins Frederik og kronprinsesse Mary poserede foran teatret med prins Christian og prinsesse Isabella var der endda klapsalver fra den fremmødte flok på Kongens Nytorv.

Samme applaus fik også dagens kongelige hovedperson selv, da hun ankom til teatret. Her fik hun desuden vinket kortvarigt til de fremmødte.

Her ses kronprinsparret med deres to ældste børn, prins Christian og prinsesse Isabella, der fik en varm velkomst af de fremmødte på Kongens Nytorv. Ved siden af den kongelige familie ses Kasper Holten og Bertel Haarder. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

'Det er dronningens andet hjem'

Det er ikke kun dronning Margrethe, der har ventet længe på at blive fejret. Det Kongelige Teater har også ventet virkelig længe på at kunne hylde dronningen med dans, skuespil og musik.

Faktisk skulle teatret allerede i april 2020 have spillet en festforestilling for dronning Margrethe i forbindelse med hendes 80-års fødselsdag. Den blev dog aflyst grundet corona. Samme aflysningsgrund gentog sig så i januar, da hun skulle have fejret sit 50-års regeringsjubilæum.

- Så vi er virkelig klar, slog teaterchef Kasper Holten fast, da han besøgte DR's livestudie først på aftenen.

Det er ingen hemmelighed, at dronning Margrethe elsker kunst og kultur – og hun er da også netop tit på plads i Det Kongelige Teater, hvor hun – når kalenderen tillader det – nyder at se diverse forestillinger fra sin loge.

- Det er dronningens andet hjem – hun elsker at komme på teatret, fortæller kongehusekspert Thomas Larsen, der har skrevet flere bøger om dronningen og derfor har mødt hende flere gange.

Skuespiller Birgitte Hjort Sørensen deltog også i forestillingen. Hun spillede sammen med Karen-Lise Mynster et uddrag af teaterstykket 'Misantropen' – et stykke fra 1666. (© DR)

Han suppleres af Jakob Steen Olsen, der er teateranmelder hos Berlingske.

- Hvis der er en forestilling, hun kan lide, så kommer hun ofte og ser den mange gange, fortæller Jakob Steen Olsen.

At dronning Margrethe så meget glad og begejstret ud under hele forestillingen var ikke til at tage fejl af, tilføjer teateranmelderen:

- Jeg synes allerede, det startede, da dronningen steg ud af sin fine bil. Hun strålede som den lille pige, hun var i 1948, da hun skulle i Det Kongelige Teater for første gang, hvor hun så 'Napoli' og faldt i teatergryden og blev teatertosset.

I pausen gik dronningen i øvrigt kortvarigt rundt i foyeren for at hilse på sine gæster med et stort smil på læben.

En blanding af ballet, musik og skuespil

Det var i øvrigt Det Kongelige Teaters teaterchef Kasper Holten, der bød dronningen og hendes mange gæster velkommen, da alle var på plads i salen lidt efter klokken 20.

Første punkt på scenen var på ingen måde noget, der havde været planlagt længe.

Dronning Margrethe havde nemlig selv ønsket, at der skulle holdes et minuts stilhed for den britiske dronning Elizabeth inden festforestillingen. Og sådan blev det – alle rejste sig op sammen med majestæten og mindedes den britiske regent med stilhed.

Dernæst gik gallaforestillingen i gang og der blev lagt ud med ballet – blandt andet i kostumer, som dronning Margrethe selv havde designet – indtil skuespiller Esben Smed tog over med monologen om "at være eller ikke at være" i sin rolle som Shakespeares plagede danske prins Hamlet.

Skuespiller Esben Smed sværtede sig selv til i ansigtet under sin monolog fra klassikeren 'Hamlet' under festforestillingen. (© DR)

Derefter bød aftenen blandt andet på uddrag fra operaen 'Carmen', musicalen 'West Side Story', balletten 'Giselle', musicalen 'Mød mig på Cassiopeia' og skuespillet 'Misantropen'.

Aftenen blev sluttet af med nationalsangen 'Der er et yndigt land'.

Fejring fortsætter hele søndag

Mens lørdagens planlagte fejring af dronning Margrethe blev reduceret kraftigt i sidste øjeblik på grund af dronning Elizabeths død, så holder søndagens fejring sig lidt mere til den oprindelige plan.

Her lægges der nemlig ud med festgudstjeneste i Københavns Domkirke – Vor Frue Kirke – i København. Den dækkes direkte på DR1 fra klokken 9:00.

Dernæst afholder dronningen også stadig sin planlagte frokost på Kongeskibet Dannebrog for sin familie og særligt inviterede gæster.

Og så kan mange af gæsterne fra lørdagens fest i Det Kongelige Teater godt finde endnu et sæt pænt tøj frem, for søndag aften holder dronning Margrethe gallataffelChristiansborg Slot, hvor den kongelige familie, udenlandske gæster og det officielle Danmark deltager.

Hele gallataflet transmitteres på TV 2 og fra klokken 21:30 også på DR1.