Så er det jul - og falsk forår

Den milde julemåned får vintergækker og primula til at stikke næsen frem og tro, at det er forår.

  • Blomstrende annemoner i julemåneden. (Foto: Jes Aagaard © Jes Aagaard)
  • Falsk forår Primula Lemvig 23. december (Foto: Jes Aagaard © Jes Aagaard)
  • Vintergækker på vej op 23. december 2011. (Foto: Jes Aagaard © Jes Aagaard)
  • Hvid rose lillejuleaften 20111 (Foto: Jes Aagaard © Jes Aagaard)
1 / 4

Skrigende lilla blomster med en "gul smørklat" i midten og tykke grønne blade omkring. Det er falsk forår i en gammel have i Lemvig lille juleaften. Her strutter forårsblomster stolte frem - de tror nemlig, at det er forår og udnytter de høje temperaturer og lyset.

- Det er typisk at bruge udtrykket "det falske forår". Det er når vejret ikke følger årstiden med kulde og frost. Så bliver planterne snydt og opfører sig som om det er forår, siger naturvejleder Jes Aagaard til DR Nyheder.

Han har i formiddag været en tur i Klosterheden, landets største plantage ved Lemvig i Vestjylland. Her er luften som en forårsdag med 10-11 graders varme. Og i haven i Lemvig har han fundet blomstrende rose, erantis og primula. En skovfoged har endda set annemoner i blomst.

Den enkelte vil dø - arten overlever

Det er ikke noget problem, at forårsblomster allerede titter frem, understreger Jes Aagaard.

- Set med en biologs øjne er det ikke noget problem med falsk forår. Planterne har en tilpasningsevne, der gør, at de tilpasser sig klimaet. Så hvis vi frem over får milde vintre, er planterne klar til at tilpasse sig.

- Du kan sammenligne de blomstrende forårsplanter med de unge mænd, der løber tættest på tyren under tyreløbet i Pamplona i Spanien, tilføjer naturvejlederen.

- Nogle planter er klar til at føre i konkurrencen og stikker op, udnytter lyset bedst muligt og skyder op gennem muldjorden og blomstrer. Samtidig tager planterne risikoen ved at få et skud frost, og dø.

Jes Aagaard konkluderer, at den enkelte plante vil dø, men arterne vil overleve.

Sidst vi oplevede en varm december var i 2007, hvor temperaturerne var cirka på niveau som denne december.

Også 2006 var kendetegnet ved en mild julemåned.

Facebook
Twitter