Så er det tid til tøjvask og opladning. Klokken 14 er elprisen nul kroner

Mere blæst i løbet af efteråret vil generelt få priserne til at falde, mener brancheorganisation.

Det bliver stort set gratis at vaske tøj mellem klokken 14 og 15 onsdag. (Foto: © VIBEKE TOFT, Ritzau Scanpix)

Sæt vasketøjet over i eftermiddag, hvis noget af det tabte på dyre elregninger skal hentes hjem. I dag mellem klokken 14.00 og 15.00 er strømmen nemlig gratis.

Det viser data fra elbørsen Nord Pool.

Og det skyldes blæsevejr i store dele af Europa.

Det siger Kristian Rune Poulsen, som er chefkonsulent i brancheorganisationen Green Power Denmark.

- Det giver rigtig, rigtig meget vindproduktion fra vindmøllerne, der står i Nordsøen og også alle dem, der står på land.

Derudover er der stadig lys i dagtimerne, og derfor får vi også billig, grøn energi fra solcellerne, forklarer Kristian Rune Poulsen.

Selvom den rene elpris er 0 kroner mellem klokken 14.00 og 15.00, skal man dog stadig betale omkring en krone og 40 øre i transport og afgift.

Man får kun glæde af de lavere priser, hvis man har en aftale hos sit el-selskab, hvor man betaler for den aktuelle markedspris i modsætning til en fastprisaftale, hvor man betaler samme beløb uanset de svingende markedspriser.

Lave priser resten af dagen og efterår

Resten af dagtimerne i dag vil strømmen i øvrigt være utrolig billig.

Det sker ovenpå en periode med rekorddyr energi som konsekvens af krigen i Ukraine.

Kristian Rune Poulsen regner med, at vi i løbet af efteråret generelt får lavere elpriser, fordi det typisk blæser mere.

Manglende vind i sommer medvirkede også til de høje elpriser. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)

- Med et gedigent blæsevejr ind over Danmark, Sverige og Tyskland vil vi og vores nabolande lave masser af billig strøm, og vi vil få timer med meget lave elpriser i løbet af efteråret.

Faldende gaspriser er også medvirkende til, at prisniveauet ser bedre ud. Mange dage betyder gasprisen noget, fordi vi er afhængige af gassen til at producere strøm, når vinden ikke er der til at hjælpe os.

Penge at spare

Så der er penge at spare på elregningen i dag.

Ikke mindst for el-bilejerne, hvis man tjekker elprisen, inden man oplader sin elbil derhjemme, siger Ilyas Dogru der er forbrugerøkonom hos bilejernes interesseorganisation FDM.

- Hvis vi omregner det til det kroner per liter benzin ved tankstationerne, så svarer det til, at man køber benzin til fem kroner per liter, hvis man lader sin bil til 1,5 krone.

- Hvis man lader sin bil til otte kroner, svarer det til, at du betaler 30 kroner per liter benzin, siger Ilyas Dogru.