Så får du ikke mere for 25-øren

I morgen er det slut. 25-øren kan ikke længere bruges som betalingsmiddel. Men den lille mønt forsvinder næppe ud af vores sprog sådan lige med det samme, mener Dansk Sprognævn.

Dansk Sprognævn tror ikke, danskerne nu begynder at sige "så får du ikke mere for den 50-øre". (Foto: Steffen Ortmann © Scanpix)

Så er det nu, sparegrisen skal slagtes.

I dag er det sidste dag, 25-øren kan bruges i butikker og automater. Efter 17 år i danskernes punge forsvinder den lille bronzemønt som betalingsmiddel.

Tidligere erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen traf beslutningen tidligere på året, efter Kgl. Mønt havde henvendt sig til detailhandlen og bankerne og spurgt, om de vil komme til at savne 25-øren, hvis den blev afskaffet. Det ville de ikke.

Udtryk forsvinder ikke

Nu er det store spørgsmål så, om udtrykket "så får du ikke mere for den 25-øre" vil forsvinde fra det danske hverdagssprog. Nej, lyder svaret fra Dansk Sprognævn:

- Vi har ikke nogen erfaring for, at ting, som forsvinder ud af verden, også forsvinder ud af sproget, siger direktør i Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier-Andersen.

Fis i en hornlygte

Hun peger på, at vi stadig siger "så faldt ti-øren", "helt nede i kulkælderen" og "fis i en hornlygte", selv om de færreste stadig ligger inde med 10-øre, kulkældre og hornlygter.

- Så længe folk kan huske, at der fandtes 25-øre, så vil udtrykket blive ved at være der, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk