Så kan vi snart bruge NemID på mobilen

Har du heller ikke fået bestilt det nye blå sygesikringsbevis endnu? Hvis du venter til i morgen, tirsdag, kan du som noget nyt gøre det fra din mobil eller din tablet.

Fra 1. juli kan det lille nøglekort også bruges på mobiltelefoner og tablets. (Foto: Mette Ring Ziwes)

Vi har længe kunnet bruge telefonen til at tjekke pengebeholdningen i banken, vennernes opdateringer på Facebook eller en ny mail fra chefen.

Samtidig har årsopgørelsen hos Skat, oversigten over studiegælden, valg af læge og alle andre offentlige sider, der kæver login med NemID, hidtil har været helt ubrugelige på smartphone og tablet.

Men det er ændret fra i morgen, 1. juli, fortæller direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Lars Frelle-Petersen.

- Vi kan konstatere, at flere og flere danskere bruger mobile apparater, når de går på nettet, og derfor har vi så valgt at lave en ny udgave af NemID.

Ser frem til at slippe af med udskældt program

Indtil nu har NemID været baseret på Java. Det er det meget kritiserede program, som ofte skal opdateres af sikkerhedshensyn, når man for eksempel logger på netbank på computeren.

Men den nye mobilløsning er sat sammen på en måde, som ikke kræver en masse opdateringer. Login-siden vil se ud helt som den plejer, men Java er væk, og alt man skal gøre er at finde telefon og NemID frem og taste sine oplysninger ind.

- Det, at vi slipper af med Java, som har været meget udskældt, ser både vi og sikkert også borgerne meget frem til, siger Lars Frelle-Petersen.

Tålmodighed er nødvendigt

Selvom den nye mobilløsning er klar til brug fra 1. juli, vil systemet dog ikke være helt perfekt fra starten, advarer Lars Frelle-Petersen.

- Det er første generation, så løsningen kan være lidt langsom, og man skal nok have lidt tålmodighed her i starten, men det vil blive bedre i løbet af efteråret.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen er der fra starten syv offentlige sider, som virker optimalt: Anmeld flytning til udlandet, Ansøg om begravelseshjælp, Ansøg om lån til betaling af ejendomsskatter, Ansøg om Navne- og adressebeskyttelse, Ansøg om kropsbårne hjælpemidler, Valg af læge og Ægteskabserklæring.