Så kom regnen til Danmark: Jeg var faktisk ude for at købe shorts

Flere dele af landet er allerede blevet ramt af skybrud og torden. DMI varsler risiko for farligt vejr frem til i nat.

Det er normalt ikke en nyhed, at det regner i løbet af den danske sommer.

Men efter lang tids tørke og hedebølge var det næsten som at møde en gammel ven, man ikke har set i lang tid, da regnen tidligere i dag begyndte at vælte ned over dele af landet.

Det oplevede DR på gågaden i Esbjerg, hvor regnen blev mødt af glade ansigter og positive reaktioner.

- Det er skønt. Endelig kom det. Vi skal jo ikke klage over det varme vejr, men regnen er god. Det hele ser brunt ud, og vi vil gerne have det grønt igen, siger Tina Thomsen, der er social- og sundhedsassistent.

Tina Thomsens have trænger til vand, så lørdagens regn er kærkommen.

Og selv om det kan være irriterende at blive våd, er der intet brok fra hende.

- Min have trænger også til det. Græsset er helt brunt, siger hun.

Ekstremt tør sommer

Den rekord-lange tørkeperiode, vi har oplevet i Danmark denne sommer, har indtil videre haft konsekvenser flere steder. Og det er måske netop derfor, mange er så glade for lørdagens regnvejr.

I år har der været tre gange så mange naturbrande, som der normalt ville være hen over en sommer, og der er samtidig indført strikse afbrændingsforbud over hele landet. Derudover giver tørken problemer i vandet, hvor søer tørrer ud og fiskene lider under iltsvind og mange alger i vandet.

For ikke at tale om landmændene, der er hård presset af, at afgrøderne ikke får nok vand.

Haverne dør

Også Martin Bank Jørgensen, der til daglig underviser mekanikere, ser frem til lidt kunstigt åndedræt til haven.

- Jeg er husejer, så det siger det hele. Min græsplæne er ikke græs længere og buskene dør. Det er godt med lidt regn, det trænger vi til. Det hele er støvet og sådan noget. Det er dejligt, siger han og fortsætter:

- Men vi blev godt nok fanget lidt på sengen. Jeg var faktisk ude for at købe shorts og tænkte, at det da ikke kommer til at regne, siger han grinende under et sort regnslag.

Martin Bank Jørgensen var egentlig ude for at købe shorts - men så kom regnen.

- Jeg havde været i fire-fem butikker for at købe shorts, men tænkte at jeg ville vente lidt. Det var nok meget godt, siger Martin Bank Jørgensen.

Solen er blevet dagligdag

Selv om regn normalt nærmest er en selvfølge i løbet af den danske sommer, føles det ifølge marketingkoordinator Lene Hintz Zinkernagel Rasmussen nu helt underligt.

- Det er meget uvant, for det er jo blevet dagligdag, at det er godt vejr. Man bliver lidt forvænt. For landmændenes skyld er det jo godt. De lider. Så det er godt for dem og for haverne, siger hun.

Samtidig glæder butikschef Katrine Yde Jensen sig til det, der kommer efter regnen.

Katrine Yde Jensen glæder sig til duften efter lørdagens regn.

- Det er fedt. Det kommer til at dufte fantastisk bagefter.

- Det er godt for alle dem, der er afhængige af regnen. Alle de bedste tanker til dem, for alle markbrandene og skovbrandene går jo ikke, siger hun.

Regn og torden

DMI oplyser ifølge Ritzau, at det særligt er i de syd- og vestlige dele af Jylland, der er faldet meget regn i løbet af lørdagen - akkompagneret af lynnedslag.

Vagthavende ved DMI Henning Gisselø fortæller, at alt tyder på, at der lokalt har været tale om skybrud, ligesom det også lyner en hel del.

Skybrud defineres ved, at der kommer mere end 15 millimeter på en halv time.

Det voldsomme vejr skyldes, at en koldfront er ved at passere Danmark. Det har fået DMI til at udsende en varsling om farligt vejr i form af skybrud, torden og vindstød.

- Der skal nok komme regn og torden til alle, men antallet af millimeter nedbør bliver størst i Sønderjylland, ser det ud lige nu, fortæller Henning Gisselø til Ritzau.

Man skal dog ikke begynde at vænne sig til regnen med det samme. Søndag morgen vil vi formentlig igen vågne op til en sommerdag.

Facebook
Twitter