Så mange er HPV-vaccineret i din kommune

Flere områder halter efter landsgennemsnittet, når det gælder vaccine, der kan mindske risiko for kræft.

På kortet kan du se, hvor mange kvinder fra årgang 2004, der har gennemført eller taget hul på HPV-vaccinen i din kommune.

Der er stor forskel på, hvor mange piger fra årgang 2004, der har fået HPV-vaccinen fra kommune til kommune.

På Samsø er det kun 36 procent af øens teenage-piger i målgruppen, mens det inde på fastlandet i Odder Kommune er et stort flertal på 79 procent.

På landsplan er 64 procent af kvinderne i årgang 2004 færdigvaccineret. Det viser data om vaccinationstilslutningen fra Statens Serum Institut.

På kortet herunder kan du se, hvor stor vaccinationstilslutningen er i din kommune. En vaccine kræver to stik med minimum fem måneders interval og vaccinationsserien skal være færdiggjort inden for et år.

I Danmark er der hvert år omkring 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV, oplyser Kræftens Bekæmpelse. Størstedelen af dem kan undgås med en HPV-vaccination.

I Danmark er vaccinen mod HPV-virus allerede gratis for piger. Men efter sommeren kan drenge, der fylder 12 år efter 1. juli 2019, også få vaccinationen. Tilbuddet gælder indtil de fylder 18 år.

Hvad betyder HPV

  • HPV er forkortelsen for human papilloma virus, som er en virus, der overføres seksuelt.

  • Langt de fleste HPV-infektioner bekæmper kroppen selv, ligesom den bekæmper en forkølelse. Modsat en forkølelse kan man dog ikke mærke en HPV-infektion. Nogle HPV-infektioner bliver kroniske og kan føre til celleforandringer, som senere kan udvikle sig til kræft.

  • Man kan blive smittet med HPV, første gang man har sex eller anden intim kontakt.

  • Kondom forhindrer ikke smitte med HPV, fordi virus kan sidde på huden omkring kønsorganerne.

  • HPV er den hyppigste seksuelt overførte virus i Danmark, og lige nu er omkring fire ud af ti unge under 30 år smittet med HPV.

  • HPV-vaccination beskytter mod størstedelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft samt kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer.

  • HPV-vaccinen beskytter også mod kønsvorter, som der hvert år er cirka 12.000 danskere, der bliver behandlet for.

  • Læs mere på stophpv.dk.

Kilde: Sundhedstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse.

Rettelse: Det fremgik tidligere af kortet, at otte procent i Horsens Kommune er færdigvaccineret, men det korrekte tal er 58 procent. Kortet er derfor blevet opdateret.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter