Så meget arbejder kronprins Frederik for sine 17,8 mio.

en opgørelse som DR2-programmet Detektor har lavet viser, at kronprins Frederik sidste år havde officielle gøremål på 140 af årets dage. En almindelig lønmodtager arbejder 220-230 dage om året.

En gallemiddag - her nytårstaffel - er blandt kronprinsens officielle pligter. Dem havde han på 140 af årets dage sidste år. (© Scanpix)

Store biler, dyre rejser og gallafester med verdens overhoveder. Sådan er det stereotype billede af livet for den kongelige familie. Og specielt Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary nyder livet og laver for lidt. Sådan har kritikken lydt af Danmarks kommende regentpar.

Debattør og DR-vært, Kjeld Koplev, har i et debatindlæg i Politiken sågar hævdet, at Kronprins Frederik kun arbejder 40 dage om året.

Men DR2-programmet, Detektor, har undersøgt sagen og kan fremlægge dokumentationen for Kronprins Frederiks arbejdsår i 2010 og 2011.

Ifølge de officielle kalendere udleveret af Kongehuset til Detektor, kan det således fastslås at kronprinsen havde 136 officielle pligter i 2010 og 140 dage med officielle gøremål i 2011.

Det tal skal ses i forhold til at en typisk dansker har mellem 220 og 230 arbejdsdage ifølge Dansk Arbejdsgiverforening.

Fritid og arbejde hænger sammen

Hvad kalenderne samtidig viser, er at de gøremål som andre mennesker typisk vil betegne som fritid, i de kongeliges kalender kan fremgå som arbejde.

Eksempelvis har kronprinsen været på fire dages konkurrence sejlads i sin egen båd ud for Floridas kyst, været tilskuer til VM i fodbold og til bryllup i Stockholm. Alt sammen som en del af sit officielle virke som kronprins.

- Det er klart, at man som kronprins har mange fornøjelser i jobbet som kronprins. Omvendt, så er en kronprins altid på arbejde og derfor kan man i realiteten sige at kronprinsen arbejder 365 dage om året, siger Lars Hovbakke Sørensen, Historiker på Københavns Universitet til Detektor.

Hvad kalenderen ikke fortæller

Hvad kalenderne ikke fortæller om, er hvor lang tid kronprinsen bruger på forberedelse og interne møder i Kongehuset, derfor kan antallet af arbejdsdage i realiteten være højere.

Kronprinsens løn, den såkaldte apanage, er for nylig steget til 17,8 millioner kroner årligt, og det er der ifølge Lars Hovbakke Sørensen en god grund til.

- Det danske kronprinsepar får flere og flere opgaver, og i takt med at de deltager i flere officielle begivenheder, stiger deres løn. Det er helt på sin plads, siger han.

Du kan se hele historien om Kronprins Frederik tirsdag aften klokken 20.00 på DR2 og læse meget mere på dr.dk fra tirsdag morgen.

FacebookTwitter