Så meget koster cigaretter i resten af Europa

Tyske cigaretpriser har nu overhalet de danske, men andre steder i Europa er det endnu dyrere.

Irland topper statistikken med 75 kroner for en pakke med 20 cigaretter. Østeuropa er i bund. (Foto: Aslak Elias Kelkka)

Der er stor forskel på cigaretpriserne i Europa. På kortet nedenfor kan du se gennemsnitsprisen på en pakke med 20 cigaretter i hvert enkelt af de 28 EU-lande.

Der sælges både billigere og dyrere cigaretter i de enkelte lande, da der er tale om et gennemsnit af alle lovligt solgte cigaretter i 2017.

Sammenligner man de hjemlige priser med Danmarks nabolande, er cigaretter nu generelt lidt dyrere i både Sverige og Tyskland.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det på tide at hæve afgifterne, gerne så en pakke cigaretter kommer til at koste op mod 90 kroner, hvilket svarer til niveauet i Norge. Organisationen foreslår dog, at man kan begynde med at hæve prisen til 60 kroner og derefter øge den gradvist.

Der er dog ikke opbakning til nogen form for forhøjelse af cigaretafgifterne hos Venstre.

- Vi skal fastholde det skattestop, som vi har, og som gør, at vi ikke har hævet afgifterne. Vi har heller ikke sænket dem, og det har vi heller ikke ambitioner om at gøre, siger Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm.

Hun mener ikke, at det ville virke efter hensigten, hvis man fulgte Kræftens Bekæmpelses råd og fik norske priser.

- Jamen, jeg tro ikke, at du får folk til at holde op med at ryge ved at hæve afgifterne til 90 kroner, så tror jeg bare, at der opstår et kæmpe sort marked, og det er ikke positivt, for så har vi slet ikke styr på, hvad det er for cigaretter, folk køber.

Facebook
Twitter