Så skrappe er andre rygelove: Kæmpebøder, fængsel og totalforbud

Danmark har langt fra verdens skrappeste rygelov. I andre lande er der både fængselstraf til salg af tobak til folk under 18 og store bøder til rygere.

De globale tobaksfirmaer taber sag i Australiens højesteret. Fremover skal cigaretpakkerne være anonyme. (Foto: Lukas Coch © Scanpix)

Mens rygeloven herhjemme blev skærpet onsdag, så rygning fremover er forbudt på enkeltmandskontorer, børneinstitutioner, skoler og uddannelser med elever under 18 år, så er Danmark langt fra det land i verden, hvor rygere har det sværest.

Et hurtigt kig på andre landes rygelove viser nemlig, at det er både dyrere og mere besværligt at være ryger mange steder verden over.

Skræmmepakker i Australien

Ud over en meget restriktiv rygelov i Australien, så har staten netop vundet en stor sag mod tobaksindustrien, da landets højesteret onsdag indskrænkede cigaretproducenternes muligheder for at reklamere for deres varer.

Fra 1. december skal alle cigaretter og andre tobaksvarer sælges i anonym, olivengrøn indpakning, og tobaksmærkernes navn må ikke længere stå på pakkerne. Desuden bliver advarsler om risikoen ved rygning og voldsomme skræmmebilleder det eneste grafiks element på pakningerne.

Sagen har været fulgt med spænding i andre lande, som overvejer at følge Australiens eksempel. Listen af lande tæller ifølge Ritzau blandt andre Storbritannien, Norge, New Zealand, Canada og Indien.

Kæmpebøde i Hong Kong

Hvis du eksempelvis tænder en smøg i Hong Kong, skal du være klar til at hive det store checkhæfte frem, alt efter hvor du befinder dig. Cirka 3800 kroner lyder bøden nemlig på, hvis du ryger i et af de mange forbudte områder. Og så er der tilmed en ekstrabøde på 1200 kroner, hvis du smider skoddet fra dig på åben gade.

I Hong Kong er listen over røgfrie områder såmænd også ganske lang: Alle indendørs arbejdspladser, de fleste offentlige områder, offentlige toiletter, strande, parker, hospitaler, restauranter, internetcafeer, barer, cafeer, natklubber, alle offentlige transportmidler, rulletrapper, biografer, koncerthuse, lufthavne og indkøbscentre samt supermarkeder. Kort sagt stort set over alt.

Seks måneders fængsel i Finland

Længst fremme i forhold til et nærmest røgfrit land er Finland, som i 2010 strammede det, der kaldes verdens skrappeste rygelov. Dengang det blev gjort muligt at straffe folk med bøde og fængsel i op til seks måneder, hvis man bliver taget i at sælge tobak til personer under 18.

I forvejen har tobaksreklamer været forbud i Finland i mere end 30 år, og siden 1995 har rygning været forbudt på arbejdspladser, offentlige bygninger og i den kollektive trafik. Rygning er ligeledes forbudt på barer, hvor børn færdes, boligforeningers fællesarealer, ved udendørsarrangementer og på hotelværelser. Fra 2012 må der ikke ligge tobak synligt fremme i de finske butikker, og i 2015 forbydes tobaksautomater.

Adskillige borgergrupper i Finland arbejder ligeledes for at gøre landet fuldstændig røgfrit inden år 2040.

Cigaretter koster kassen i Norge

I broderlandet Norge tager man andre midler i brug - nemlig skatter og afgifter, som gør det til en dyr fornøjelse at pulse løs.

I Norge er afgiften på en pakke cigaretter over 50 kroner pr. pakke inklusiv moms, hvilket er cirka 20 kroner mere end i Danmark.

Ude i butikkerne betyder det, at en almindelig pakke cigaretter løber op i mere end 65 kroner. Muligvis er det årsagen til, at Norge ligger i bunden af tabellen over Skandinaviens mest rygende folkefærd.

FacebookTwitter