Sådan åbner din frisør og din fysioterapeut igen

Retningslinjerne er på plads inden genåbningen af en række erhverv mandag.

Frisører er et af de liberale erhverv, der får lov til at åbne fra mandag den 20. april. Tæt kontakt i længere tid skal undgås, men hvis man som frisør naturligt har svært ved det, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man bruger et ansigtsvisir. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Fra i morgen må en lang række erhverv som fysioterapeuter, frisører, kørelærere og kiropraktorer igen åbne for kunder.

Og nu er retningslinjerne for genåbningen på plads. Det oplyser erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde.

- Genåbningen af Danmark er vigtig for erhvervslivet. Det skal være forsvarligt både for sundheden og samfundet. Sammen med beskæftigelsesministeren, erhvervsorganisationer og sundhedsmyndighederne har vi lavet et sæt af retningslinjer for, hvordan virksomhederne ansvarligt kan åbne, siger han og fortsætter:

- Det siger sig selv, at man ikke kan undgå kontakt hos en massør eller frisør. Men de nye retningslinjer skal gøre, at vi mindsker smitten.

Nedenfor kan du få et overblik over nogle af retningslinjerne, som erhvervene skal indordne sig efter. Du kan læse flere detaljer på Erhvervsministeriets hjemmeside.

1

Lokaler indrettes med afstand

Der må maksimalt tillades adgang for en person per fire kvadratmeter gulvareal, hvortil der er offentlig adgang. Er gulvarealet under fire kvadratmeter, kan der uanset tillades adgang for en person. Der bør som minimum være to meters afstand mellem kundernes placering.

Eventuelle venteværelser eller lignende bør lukkes eller indrettes, så det er muligt at holde minimum to meters afstand. Magasiner, legetøj og lignende skal fjernes fra lokalerne.

2

Håndsprit og informationsmateriale

Der skal i eller ved lokalerne opsættes informationsmateriale om, at personer, der har symptomer på coronavirus, bør isolere sig i hjemmet, og om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd i det offentlige rum.

Derudover skal der så vidt muligt være vand og sæbe eller håndsprit tilgængeligt for kunder og medarbejdere.

3

Færre på arbejde på samme tid

Arbejdet bør tilrettelægges, så det er muligt at have forskudte eller udvidede åbnings- og mødetider for at undgå, at for mange ansatte er på arbejde på samme tid og af hensyn til at nedsætte kundetætheden.

For praktisk køreundervisning bør der ikke være mere end én elev og én kørelærer per skolevogn.

4

Grundig rengøring

En af de allervigtigste retningslinjer er fortsat, at man skal holde en høj hygiejne. Medarbejderne skal vaske hænder grundigt før og efter hver kunde, foruden på øvrige almene håndvasketidspunkter.

De ansatte bør, hvor muligt, anvende redskaber, der er forbeholdt den enkelte medarbejder, og arbejdspladsen skal have en plan for rengøring og desinfektion af fællesredskaber. Der bør ske en grundig rengøring af redskaber, der har været i kontakt med kunden efter hver endt behandling.

Derudover skal virksomheden sikre grundig rengøring af fælles kontaktpunkter med særligt fokus på håndtag, gelændere, lyskontakter, bordoverflader, behandlingsrum, kasseapparater, dankortterminaler, computere og tablets, som hyppigt berøres af mange.

Derudover skal vasketøj, som for eksempel håndklæder, vaskes ved 80 grader.

5

Kun tæt kontakt i kort tid

Kontakten mellem mennesker skal være så kort som muligt. Det anbefales, at man så vidt muligt har alle indledende samtaler og kontakter med en kunde på afstand.

Hvis tæt kontakt er uundgåeligt - for eksempel hos frisører og massører - skal længerevarende ansigt til ansigt kontakt undgås.

I situationer, hvor den tætte kontakt ikke kan undgås, kan der opsættes en fysisk barriere mellem personale og kunde/klient. Det kan for eksempel være en skærm af plexiglas i en neglesalon, hvor kunden kan stikke sine hænder igennem, men undgå tæt ansigt til ansigt kontakt. Eller brug af et visir eller en maske. Det kan eksempelvis være, hvis man laver længevarende (mere end 15 minutter) ansigtsbehandlinger, eller som bioanalytiker sidder en hel dag og tager blodprøver på forskellige mennesker.