Sådan bliver besøg hos fysioterapeut og tandlæge fra på mandag

Fysioterapeuter, kiropraktorer og tandlæger har fået lov til at åbne. Men ikke alt er, som det plejer.

Fra på mandag, når fysioterapeuter får lov til at tage imod klienter, bliver det med spørgsmål til coronasymptomer og færre bookninger for at undgå mennesker i venteværelset. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Når du fra på mandag igen får mulighed for at tage til fysioterapeut, kiropraktor eller tandlæge, er der en række forbehold, der får det til at være et noget andet besøg end normalt.

I forbindelse med åbningen har Sundhedsstyrelsen i dag offentliggjort retningslinjer, som skal følges, når klinikkerne slår dørene op.

Nedenfor kan du få et overblik over, hvilke regler der er for et besøg.

1

Fortsat telefon- og videokonsultationer

Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at telefon- og videokonsultation fortsat er den primære måde, man er i kontakt med en klient, i det omfang det er muligt.

2

Bliver spurgt ind til coronasymptomer

Ved en booking af konsultation og ved fremmødet i klinikken anbefales det, at personen spørges ind til symptomer på coronavirus. Det kan være feber, hoste, ondt i halsen, hovedpine og muskelømhed. Ifølge formand for Danske Fysioterapeuter Tina Lambrecht er det et vigtigt punkt for hendes medlemmer.

- Det er meget vigtigt for os, at man ikke bare møder op som patient, men at alle visiteres telefonisk, så vi har kontrol over, hvem og hvor mange der kommer ind, så vi kan mindske smitterisikoen, siger hun.

3

Ingen bookninger uden telefonisk samtale

Det er ikke muligt at booke en tid elektronisk uden at have haft telefonisk kontakt med stedet. Alle klienter skal visiteres og spørges ind til symptomer på coronavirus, inden man kan booke en tid.

4

Færre tider på en dag

Der skal være luft imellem konsultationerne, så antallet af borgere i venteværelset mindskes.

5

God håndhygiejne

Ved ankomst til klinik opfordrer Sundhedsstyrelsen til, at man vasker hænder eller bruger hånddesinfektion.

6

Afstand i venteværelse og farvel til magasiner

For at minimere risikoen for smittespredning i venteværelserne skal der være minimum én meters afstand mellem siddepladser. Aviser, blade, legetøj, drikkevarer fra fælles kander mv. skal fjernes, og der skal være adgang til håndsprit i venteværelset.

7

Tæt kontakt begrænses så vidt muligt

Procedurer, der kræver tæt kontakt, begrænses til det mest nødvendige. For eksempel må fysioterapeuter ikke have gruppeaktiviteter ud fra et hensyn om at reducere omfanget af sociale kontakter og derved mindske risikoen for smittespredning.

Ifølge Tina Lambrecht fra Danske Fysioterapeuter vil fysioterapeuter fint kunne håndtere klienter, selvom fysisk kontakt skal begrænses.

- Primært skal vi anvende telefon eller videokonsultation, men der vil jo være behandling, hvor der vil være fysisk kontakt og en hånd på. Der kan vi tage forbehold med grundig rengøring og håndvask. Hvis man for eksempel har en klient, der ligger med hovedet nedad i briksens hul, så er kontakten heller ikke direkte ansigt til ansigt, siger hun.

FacebookTwitter