Sådan bliver coronaeksperternes jul: 'Jeg tror ikke, jeg kommer igennem juleaften uden at synge lidt'

Julen 2020 bliver ikke, som den plejer - men man kan sagtens holde juleaften alligevel, lyder det fra flere eksperter.

Grafik: Lise Grønvald Nielsen.

Medmindre december byder på et ægte julemirakel, kommer vi til at holde juleaften med truslen om coronasmitten hængende over både julegaver og risalamande.

Det står efterhånden klart, nu hvor smittekurverne igen stiger.

Hvilke restriktioner der så bliver lagt ned over julen, er for tidligt at sige, lyder det fra statsmininster Mette Frederiksen (S).

- Men der er ikke noget, der tyder på, at vi står et meget godt sted, når vi skriver den 24. december. Så alle, vil jeg tro, kommer til at skulle tage forholdsregler, sagde hun tidligere på ugen på Facebook.

Heller ikke Sundhedsstyrelsen, som står for at udmelde retningslinjer og anbefalinger, er klar med anbefalinger til julen.

Og så kan det være svært at planlægge den traditionsbundne højtid. Derfor har DR spurgt nogle af landets eksperter, hvordan de skal holde jul - og hvad de anbefaler danskerne at gøre.

1

- Jeg kommer til at lyde som en forfærdelig synder

Allan Randrup Thomsen er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Allan Randrup Thomsen, professor og virolog ved Københavns Universitet

Hvordan skal du holde jul i år?

- Vi bliver ti mennesker, og vi er stort set de samme, der er sammen juleaften og juledag. Det passer fint ind i, at man skal holde sig inde i de samme sociale cirkler.

Tager I nogle særlige corona-forbehold?

- Når man holder sig til en meget lille kreds, er det jo tilladt at være lidt afslappet, men hvis man i forbindelse med julegaver sidder med slikskåle, skal man nok ikke sidde og rode i det samme.

- Men helt undgå at overtræde reglerne den aften, tror jeg ikke, jeg kan. Men lige som det ikke er, hvad man spiser mellem jul og nytår, der feder, men hvad man spiser mellem nytår og jul, så vil jeg sige, at hvis man en enkelt aften er lidt uforsigtig, er det jo ikke nogen katastrofe.

Skal I danse om juletræet?

- Det plejer vi at gøre, og der er min familie meget traditionsbestemt. Jeg ved ikke, om jeg kan komme igennem med, at vi kan danse om juletræet uden at holde i hånd. Men det kan man jo gøre, hvis man sørger for at have lidt sprit - ikke i nærheden at lysene - med til hænderne.

Kommer I til at synge?

- Det plejer vi. Typisk bevæger man sig rundt om træet, mens man synger, og det er klart, at der er en risiko, fordi man bevæger sig rundt og dermed i princippet kan komme ind i andres aerosoler… det er et godt spørgsmål.

- Det er jo nok ikke anbefalelsesværdigt, men det kan da godt være, det bliver til en enkelt sang. Jeg kommer til at lyde som en forfærdelig synder. Nu har jeg resten af tiden levet meget efter reglerne, så jeg tror ikke, jeg kommer igennem juleaften uden at synge lidt.

Hvordan mener du, at danskerne bør holde jul?

- Det vigtigste er at skære ned på det samlede antal mennesker, man ser. Det klassiske er jo, at man ser nogle mennesker juleaften og nogle andre juledag og nogle helt tredje 2. juledag. Det er nok det, som jeg mener, er det mest problematiske, for der kommer man jo i kontakt med en hel masse mennesker.

- Men det alvorligste problem, synes jeg, er de ældre. For hvad er alternativet, hvis de for eksempel ikke kan komme med til juleaften? Skal de så sidde alene? Man må prøve at afveje, hvordan forholdene er med risiko for smitte kontra at de ældre måske føler sig forladte og deprimerede.

Giver det mening at tage en test, inden man mødes til jul?

- Ja, det kan man godt. Man skal bare ikke overvurdere værdien af den, for de er ikke fuldstændig sikre med det negative resultat. Du kan godt være smittet og få et negativt resultat.

2

- Man behøver måske ikke synge ti vers

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi, Syddansk Universitet

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi, Syddansk Universitet.

Hvordan skal du holde jul i år?

- Det plejer at være hjemme, og vi bliver mig og min kone og to af vores børn. Vores tredje datter kommer formentligt ikke hjem, for hun sidder på ambassaden i Moskva, og det er meget besværligt at rejse fra Moskva til København nu her.

Kommer der nogen i risikogruppen?

- Min kone og jeg er jo per definition i risikogruppen, for vi er over 70 år begge to, men det tager vi nu i stiv arm.

Tager I nogle særlige corona-forbehold?

- Vi kindkysser ikke på samme måde, som vi har gjort før. Men vi er ikke berøringsangste på nogen måde.

Skal I danse om juletræet?

- Nej, men det plejer vi ikke at gøre, for vores juletræ er ikke placeret sådan, at vi danser.

Kommer I til at synge?

- Ja, det gør vi sikkert. Det tror jeg ikke, der er nogen tvivl om. Jeg burde måske stille mig op og sige: ‘I år synger vi ikke’, men det er jo ikke fordi, vi synger så sindssygt meget.

Hvordan mener du, at danskerne bør holde jul?

- Jeg synes, man skal tage det stille og roligt og holde den jul, man plejer at gøre under skyldig hensyntagen til, at virus ikke holder ferie. Man skal overholde de hygiejniske retningslinjer så godt, som det er praktisk muligt. Man kan godt synge, men man behøver måske ikke synge ti vers. Og så kan man jo lufte ud bagefter.

Nu er jeres jul jo 'en lille jul'. Andre samles måske normalt lidt flere fra alle mulige steder i landet. Mener du, det er ok, at man planlægger at holde jul på den måde?

- Man kunne jo godt anlægge sådan en strammer-tilgang til det, men der er heller ingen tvivl om, at vi skal jo også overleve på en eller anden fornuftig måde, og vi skal også passe på, at kuren ikke bliver værre end sygdommen. Så der er også en grænse for, hvad man skal begynde at forlange af folk. Jeg synes, man skal fejre en lille jul. Det er det, man egentlig kan anbefale.

Men er sang og dans ikke noget af det værste, man kan kaste sig ud i?

- Hvis ikke man er smittet og ikke har mistanke om at være smittet, så sker der jo hverken noget ved at danse eller synge. Så enhver, som deltager, må gøre op med sig selv, om man er smittetfri, så vidt man ved.

Kommer vi ikke til at se en stor stigning i smitten omkring jul, hvis alle tager rundt i landet til juleaften?

- Jo, vi kommer sikkert til at se en vis stigning, men vi skal jo også leve med det her på en fornuftig måde. Får folk først fornemmelsen af, at det her kan de simpelthen ikke holde ud, så begynder de jo at springe over. Så er det måske bedre at være lidt mindre restriktiv.

Hvordan tror du, det vil se ud, hvis smitten udvikler sig til 'belgiske tilstande'?

- Hvis vi får det, så begynder det at nærme sig en ‘krigsjul’, og så er vi i en ny situation.

3

- Vi skal synge og holde i hånd

Thomas Benfield er professor i smitsomme sygdomme og chef ved Hvidovre Hospital. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Hvordan skal du holde jul i år?

- Som planlagt igennem flere år. I år er det med ‘min’ familie, altså med min kone og børn og min søster og hendes børn.

- Normalt inviterer vi også min mor, men hun er meget dement, og det er ikke lykkedes de sidste mange gange. Hun får stadigvæk tilbuddet, men jeg tror, hun vil takke nej.

Hvor mange bliver I?

- Så bliver vi ni - afhængigt at min mor.

Hvorfor tænker du, at det er sikkert nok at invitere din mor, som jo så er i risikogruppen?

- Fordi jeg tænker at lige præcis i min familie, der er vi ret gode til at tage de rigtige forbehold.

Tager I nogle særlige coronaforbehold?

- Nej, ikke ud over ekstra opmærksomhed på, om man føler sig syg på dagen.

Tager I en test inden, I mødes?

- Nej, det vil jeg også fraråde alle andre at spilde tid på.

Skal I danse om juletræet?

- Ja da. Og vi skal også synge og holde i hånd. Vi bor jo sammen til dagligt de fleste af os.

Hvad med gaver - kan smitten overføres med gaverne?

- Nej, det er direkte skørt. Men alt kan jo lade sig gøre, men det er meget teoretisk.

Hvordan mener du, danskerne skal afholde jul?

- Jeg synes, de skal holde jul, og de skal være fornuftige og gøre de ting, som vi lige har talt om. Der hvor man skal være opmærksom er selvfølgelig de ældre i familien, og at man tager de hensyn til dem. Men der kan jo ske meget endnu.