Sådan brugte Britta Nielsen penge: Hævede 25 millioner og sendte 48 millioner til udlandet

Anklagerne i retssagen viste i dag en optælling af, hvordan svindelpenge er brugt.

Københavns Byret, hvor Britta Nielsen-sagen fortsætter, tirsdag den 5. november 2019.. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

65-årige Britta Nielsen har fortsat ikke sagt et ord i retssagen mod hende, hvor hun ifølge sin forsvarer erkender en række anklager om millionbedrageri.

Britta Nielsen ønskede nemlig - efter råd fra sin forsvarer - ikke at sige noget ved dagens retsmøde. Hun er tiltalt for at have stjålet knap 117 millioner kroner fra Socialstyrelsen.

I stedet fremlagde anklagerne i sagen i dag et overblik over de pengestrømme, der har været fra Socialstyrelsen til Britta Nielsens konti gennem årene.

Og ikke mindst, hvordan de penge så er brugt.

Det har nemlig ikke været muligt at få skrabet særligt mange penge tilbage til den danske stat.

I alt mener anklagemyndigheden, at der er brugt 60,2 millioner på eget forbrug, og over 48 millioner er gået ud af Danmark.

Vi har samlet et overblik over, hvordan det fordeler sig her:

25 millioner i kontanthævninger

Her i Danske Bank i Hvidovre havde Britta Nielsen to af sine i alt fem danske bankkonti. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Det var et langt dokument, som kom på skærmen i retten, når det gjaldt kontanthævninger fra Britta Nielsens konti i Danske Bank.

For i perioden 1997 til 2018 gik Britta Nielsen meget ofte i banken og bad om at få 15.000 kroner udbetalt i kontanter. Det højest mulige beløb per dag per konto.

Det skete igen og igen - faktisk 2.040 gange - og nogle måneder fik Britta Nielsen flere hundrede tusind kroner udbetalt.

Over årene har Britta Nielsen i alt på den måde - og ved at lave mindre hævninger fra bankautomater - fået udbetalt 25,1 millioner kroner.

Samtidig har Britta Nielsen gennem årene hævet fire millioner kroner i fremmed valuta og lavet hævninger på sit Mastercard for seks millioner kroner.

Hestefirmaer fik millionoverførsler

Britta Nielsen har tidligere drevet et stutteri. Her ses hun ved en auktion i 2007, hvor hun købte et føl til 175.000 kroner. (© Mediehuset Wiegarden)

Rigtigt mange af de penge, der har forladt Danmark, er gået til Tyskland og Holland.

Her har Britta Nielsen nemlig overført store millionbeløb til de hestefirmaer, som hendes yngste datter, Samina Hayat, har været involveret i.

- Firmaet SportsHorses i Holland har fået 6,5 millioner kroner i perioden fra 2012 til 2015, forklarede anklager Lisbeth Louise Jørgensen i sagen. Et beløb af samme størrelse er også overført til datterens private konti.

Et firma af samme navn i Tyskland, og som også har Samina Hayat som ejer, har fået 2,5 millioner kroner overført.

Højdespringeren er et andet hestefirma i Tyskland, som har fået hele 13,5 millioner kroner overført.

I alt har over 30 millioner kroner i alt forladt Danmark på denne måde. Her er pengene brugt til heste og hestevirksomhed.

Det er kun mindre beløb, som kurator Boris Frederiksen har kunnet få tilbage. Hestene, der er købt, anses ikke for værende noget værd længere.

9,7 millioner til Sydafrika

Dette hus købte Britta Nielsen, mens hun var efterlyst internationalt og erklæret konkurs. Handlen faldt dog til jorden. Foto: DR

I juni 2007 opretter Britta Nielsen en konto i Sydafrika, som begynder at få store pengebeløb overført.

Af anklagerens dokumenter fremgik det, at der oftest blev overført 100-200.000 kroner ad gangen.

- Det fortsætter sådan frem til den sidste overførsel den 14. december 2015. Derefter er der en pause på tre år, indtil der igen bliver overført penge i september 2018, lød det fra anklageren.

Britta Nielsen overfører nemlig pludselig 400.000 kroner til den sydafrikanske konto på det tidspunkt, hvor hun befinder sig i landet og er på flugt fra danske myndigheder.

I Sverige er der brugt 954.588 kroner. Her har Britta Nielsen blandt andet købt en ødegård, som i dag er blevet solgt for at skaffe penge tilbage til den danske stat.

24 millioner brugt på forbrug

Britta Nielsen købte blandt andet køkken hos Multiform. (Arkivfoto) (Foto: © JAN JØRGENSEN, Scanpix)

Det var også et stort privatforbrug, som anklageren i dag dokumenterede med en lang, lang liste over transaktioner på Britta Nielsens konti.

For eksempel brugt hun 500.000 kroner på biler på et tidspunkt, hun købte et dyrt køkken fra MultiForm og købte på et andet tidspunkt smykker for 55.000 kroner.

Også i det private forbrug gik mange af pengene til hesteindkøb.

For eksempel udgifter til stalde og hestetransporter.

I anklageren store ark med pengestrømmene var også et punkt med navnet 'udokumenteret'. Det er altså penge, som anklagemyndigheden ikke ved, hvor er blevet af.

Den post var på godt fem millioner kroner.

7,1 millioner kroner til børn og svigersøn

Britta Nielsens døtre, Samina (tv)og Jamilla Hayat (th) i forbindelse med interview i programmet "Brittas døtre taler ud," som kan ses på Dplay.dk (Foto: Discovery Networks Danmark) (Foto: © Discovery Networks Danmark/'Brit, Scanpix)

I retssal 60 i Københavns Byret sidder ikke kun anklagerne og Britta Nielsens forsvarer.

Fire andre forsvarere har også taget plads i salen.

De repræsenterer Britta Nielsens børn og svigersøn, der er sigtet for groft hæleri, fordi de har modtaget millionbeløb, der stammer fra svindlen.

I dag kom det frem, at anklagemyndigheden mener, at beløbene fordeler sig sådan her:

Britta Nielsens søn, Jimmy Hayat, har modtaget 2,8 millioner kroner, hendes yngste datter, Samina Hayat, har modtaget 2,7 millioner kroner, den ældste datter, Jamilla Hayat, 1,3 millioner og hendes mand 380.000 kroner.

I alt giver det 7,1 millioner kroner, som igennem årene er overført til børnene privat.

Britta Nielsen har under sagen erkendt at have bedraget Socialstyrelsen for store millionbeløb, ligesom hun har erkendt at have lavet dokumentfalsk.

Sagen mod hende fortsætter den 11. november.

Du kan høre DR's podcast om dagens retsmøde i sagen mod Britta Nielsen her: