Sådan er du stillet efter Thomas Cooks konkurs

Spies opfordrer til, at man ikke tager i lufthavnen i dag.

Du kan få afslag i prisen, ekstra overnatning og i bestemte tilfælde hele rejsen refunderet ved konkurs. (Foto: Phil noble © Scanpix)

Spies refunderer hele beløbet på deres pakkerejser, hvis du har købt en og nu ikke kan komme afsted på grund af moderselskabet Thomas Cooks konkurs.

Sådan skriver Spies på sin hjemmeside. Her opfordrer selskabet også til, at du ikke tager ud i lufthavnen, hvis du har billet til en flyafgang med Thomas Cook i dag.

- Thomas Cook Groups konkursansøgning har den effekt, at alle flyvninger med Thomas Cook Airlines Scandinavia aflyses i dag. Du bør derfor ikke tage i lufthavnen, skriver de.

Rejseselskabets ejer, Thomas Cook Group Plc., har i nat indgivet en konkursbegæring. Det sker, efter at selskabet i 178 år har sendt feriegæster og nysgerrige turister ud i verden.

Fra i dag er selskabet dog gået i betalingsstandsning med omgående virkning, og det betyder, at ingen fly kommer til at lette. Derfor risikerer 1.400 Spies-rejsende i dag at blive berørt.

Og det har også konsekvenser for danskere, der har booket en uge sydpå med danske Spies. Men er du strandet på sofaen med en ugyldig billet - eller på et hotel med en færdigpakket kuffert - har du rettigheder, der sikrer, at du får dine penge retur.

Pakkerejse

Rejseudbyderen skal stå for at få dig frem til din destination, hvis du har købt en pakkerejse, men ikke er kommet afsted, inden flyselskabet gik konkurs. Kommer du frem senere end planlagt, har du ret til at få afslag i prisen.

Kan rejseudbyderen ikke få dig frem, har du ret til at få hele beløbet refunderet. Netop det har Spies allerede været ude at sige:

- Da vi ikke kan nå at tilbyde alternative løsninger, betyder det ifølge pakkerejseloven, at vi refunderer hele rejsen. Alle pakkerejser med Spies er omfattet af pakkerejseloven, skriver rejseselskabet i en pressemeddelelse.

Hvis du er afsted på en pakkerejse, skal rejseudbyderen sørge for at få dig hjem. De står også for at betale en ekstra overnatning, hvis det ikke er muligt at skaffe et fly på din planlagte rejsedag.

Flybilletter

Du er automatisk dækket af Rejsegarantifonden, hvis du er på ferie, mens selskabet er gået konkurs, og opfylder tre krav:

  • Din flybillet er med udrejse fra og hjemrejse til en dansk lufthavn.

  • Du kan dokumentere, at du har købt og betalt flybilletten.

  • Flyselskabet, du skulle have fløjet med, er gået konkurs.

Rejsegarantifonden fokuserer først på at få udrejste feriegæster hjem. Hvis du derfor ikke er rejst, inden selskabet er gået konkurs, er det ikke sikkert, at du kan få hjælp hos fonden. Men de dækker udgifter til en ny billet på nær de 1.000 kroner i selvrisiko, du selv skal betale per person.

Fondens formue bestemmer dog, hvor meget du kan få i erstatning.

Har du bestilt en rejse med Spies med afrejsedato i dag, anbefaler selskabet, at du holder dig opdateret på deres hjemmeside.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk og Rejsegarantifonden.