Sådan er ventetiden i Region Hovedstaden: ‘Jeg sad hele dage fra klokken 8 til 13 og ringede til psykologer'

Med udsigt til en gennemsnitlig ventetid på 13-14 uger på psykologhjælp for angst og depression blev både Hannah Rasmussen og Magnus Jepsen modløse, da de begyndte at ringe rundt.

(Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen)

Da Hannah Rasmussen for et års tid siden gik til lægen for få en henvisning til en psykolog, var hun bange for, at det vil blive svært. Det var det slet ikke.

- Det var en kæmpe lettelse, at min læge tog mig seriøst med det samme, siger hun.

Det var til gengæld ret svært for den 23-årige studerende at finde en psykolog, der havde tid til at se hende.

- Jeg sad hele dage fra klokken 8 til 13 og ringede, lavede lister og noterede adresser på psykologer over hele København. Jeg lagde beskeder, som jeg aldrig fik svar på og skrev mails.

Ventetiden i Region Hovedstaden snupper en fjerdeplads

Selv med en henvisning i hånden, er det er en gennemsnitlig ventetid på mellem 13,5 og 14,3 uger i Region Hovedstaden på at se en psykolog for angst eller depression.

Sammenlignet med resten af landet, er det – som grafikken viser – ikke det værste. Men det er stadig for lang tid. Det mener regionsrådsformanden i Region Hovedstaden. Læs hans forklaring nederst i artiklen. Og Hannah er enig. Hun blev med sine 23 år henvist til den ordning, der har 14,3 ugers ventetid i snit.

- Til sidst blev jeg helt følelseskold. Det var lidt ligesom at sidde i et callcenter. ‘Hej, har du tid? Nej? Videre...’, siger hun.

Samme oplevelse frygtede 21-årige Magnus Jepsen, der læser på DTU, da han i foråret først kontaktede Studenterrådgivningen og siden sin læge, fordi han blev ramt af en depression.

- Jeg er normalt meget engageret, men havde pludselig ikke lyst til noget mere. Selv ikke mine kerneinteresser sagde mig noget. Så da jeg fik en henvisning til en psykolog, faldt der en sten fra mit hjerte.

Han måtte til lægen to gange for at få en henvisning, fordi han i første omgang ikke helt turde fortælle, hvor svært han egentlig havde det. Men med henvisningen til gratisordningen i hånden, begyndte han i april at ringe rundt til psykologer i Lyngby, hvor han bor.

- De første, jeg kom igennem til, kunne ikke engang skrive mig op til en tid. Så overbookede var de. Der var én, der ville give mig en tid – men først til august.

Hele situationen mindede på ubehagelig vis Magnus om de problemer en ung fyr kan have, når han skal ud og finde en pige.

- De synes alle sammen, du er sød nok, men de vil dig ikke rigtig, når det kommer til stykket.

Og det er helt uacceptabelt med den ventetid, unge møder, mener Hannah Rasmussen.

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at ens læge kan vurdere, at man har brug for psykologbehandling, og så skal man vente så længe på at få den første behandling.

I sin egen søgen stødte Hannah på psykologer, der først havde tid i 2022. Andre tog slet ikke nye patienter ind. Men med katastrofetanker, der fyldte mere og mere, da Hannah opsøgte sin læge, havde hun brug for hjælp med det samme.

- Jeg havde ingen overskud, men kunne heller ikke overskue at skrive mig op hos en psykolog, der først havde en tid seks måneder ude i fremtiden.

Så hun besluttede, at hun måtte klare det selv.

- Jeg overvejede da at kaste henvisningen langt væk og selv betale. Men det er mange penge at bruge 1000 kroner eller sådan noget pr gang, når man er studerende.

Efter et par måneder, hvor hendes henvisning for længst var udløbet, indså hun dog, at hun ikke fik det bedre på egen hånd. Så hun vendte tilbage til sin læge og fik en ny henvisning. Og nu begyndte hun at ringe til psykologer uden for Region Hovedstaden i håb om, at de havde bedre tid.

- I afmagt ville jeg gerne tage en togtur, hvis det gjorde, at jeg kunne komme hurtigere til.

Hun endte med at skrive sig op til en psykolog, der havde fire måneders ventetid, som lå i Næstved - en lille times tid i tog fra København, hvor hun bor.

Magnus var mere heldig i sin jagt. Pludselig kom han igennem til en psykolog, der rent faktisk kunne se ham bare en måned ude i fremtiden.

- Det var ikke det mønster, jeg først så, så det var virkelig fedt. Nu kunne jeg få hjælp. Jeg følte mig lyttet til, hørt og forstået. Og så var det hos en psykolog, der er bare 20 minutter væk på cykel.

Han vurderer, at han nok havde været nødt til at søge orlov fra studiet, hvis han ikke havde fået tid hos en psykolog med det samme.

For Hannah gik der seks måneder, fra hun begyndte at lede efter en psykolog, til hun kunne tage til sin første samtale. Men i enden behøvede hun ikke tage helt til Næstved. Med hjælp fra en god veninde, der selv havde haft svært ved at finde en ledig psykolog, angreb hun søgesystemet igen - inden togturene begyndte.

- På nærmest magisk vis fandt jeg pludselig en psykolog i København, som ikke havde ventetid.   

Hun tør ikke gætte på, hvordan hun ville have haft det, hvis hun ikke havde fået hjælp.

- Men jeg kan jo se, hvor meget det har betydet for mig. Jeg har fået større ro, mere overskud og føler mig langt bedre tilpas nu.

Hun har fået styr på katastrofetanker og dødsangst.

- Det ville have været fedt, hvis jeg kunne have haft det sådan allerede for et halvt år siden.

Hvorfor er ventetiden så lang i Region Hovedstaden?

- Den nuværende ventetid er for lang. En af grundene er, at vi har haft en lang række psykologer, der har opsagt deres praksis på grund af alder, som vi har arbejdet på at udfylde, siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj.

Hvad vil I gøre ved det?

- Vi har i foråret 2021 udvidet med 30 nye psykologer i Region Hovedstaden. Det gør vi fordi, vi kan se, at behovet for psykologhjælp vokser. Og det er nødvendigt, at få flere psykologer, for at vi kan komme i bund med ventetiden.

Hvis det ikke er nok, må vi kigge på det igen. For det er klart, at har man brug for hjælp, så er det ikke i orden, at man skal vente 13-14 uger. Hvis man går og venter, bliver problemerne jo ikke mindre.

Har I et mål for, hvor langt ventetiden skal ned?

Hvis vi kan få ventetiden ned på 4-6 uger, er det mere rimeligt. Men jeg vil gerne have den endnu længere ned.

Facebook
Twitter