Sådan er ventetiden i Region Midtjylland: 'Jeg vidste ikke, om jeg kunne gå så længe uden at få nogle at snakke med'

Når det kommer til ventetider på psykologbehandling, har Region Midtjylland de næstlængste i landet. Men Sebastian Dahl Andersen fik et tip, der gjorde hele forskellen.

(Foto: privatfoto - illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

Sebastian Dahl Andersen går rundt i sin lejlighed i Horsens. Han ryger cigaretter og spiser næsten ingenting. Telefonen er klistret til kinden, mens han går i cirkler på stuegulvet og snakker med venner og familie.

Hans liv er ved at falde fra hinanden, fortæller han.

- Jeg kunne ikke fungere i hverdagen og havde svært ved at gå udenfor en dør. Jeg brød sammen hele tiden og havde altid brug for at tale med nogen. Jeg følte mig meget alene.

Til sidst blev det så slemt, at han greb telefonen for at melde sig syg fra IT-uddannelsen på Århus Tech. Herefter ringede han til sin læge, fordi han besluttede sig for at prøve at finde en psykolog.

Ved lægen fik han en henvisning med depression som årsagen.

Med den på plads begyndte Sebastian spændt at ringe rundt til psykologer for at få en tid. Men svaret, der mødte ham i den anden ende af røret, overraskede ham. 3-6 måneders ventetid.

- Jeg tænkte, at det var helt uoverskueligt. Og at jeg ikke vidste, om jeg kunne gå så længe, uden at få nogle at snakke med og få hjælp til at få mine tanker på plads, så jeg kunne komme igennem depressionen.

Næstlængst ventetid

Lige nu er der over hele landet rekord lange ventetider på psykologbehandling, hvis du skal benytte dig af det tilskud, det offentlige tilbyder.

I Region Midtjylland, hvor Sebastian bor, er ventetiden i gennemsnit 15,6 uger for unge som Sebastian, der har ret til gratis psykologhjælp for angst eller depression. For alle andre hedder det tal 17,1 uger.

Det er de næstlængste ventetider i hele landet, og det giver regionsrådsformanden sit bud på en forklaring på nederst i artiklen.

Fordi Sebastian var 22 år, havde han altså ret til at få hjælp gennem den gratis psykologordning for angst og depression. Det skyldes, at ordningen netop er blevet udvidet. Før var den kun for unge mellem 18-21 år, men efter den 1. juli er det unge op til 24 år, der kan få hjælp.

Men udsigten til ventetid var lige ved at slå Sebastian helt ud.

- Jeg frygtede, at jeg skulle få det endnu værre, og at jeg simpelthen bare ville bryde helt ned og ikke have overskud til noget.

Igen var Sebastian tilbage til at gå rundt i cirkler på stuegulvet med telefonen i hånden og en cigaret som fast følgesvend - i jagten på en psykolog med en ledig tid.

Han brugte uger på at ringe rundt til alle de psykologer i Horsens, han kunne komme i nærheden af.

- Det var nogle meget hårde uger, og jeg kan ikke rigtig huske, hvad jeg lavede – bare at jeg talte i telefon.

Efter to uger skete der endelig et gennembrud.

- Jeg fik fat på en psykolog, der var ved at lukke sin praksis. Og hun gav mig et tip om, at der var en ny psykolog, der var ved at starte en praksis her i byen.

Sebastian skyndte sig at ringe til den nye psykolog, og her fik han en tid ugen efter. Bare fem uger efter at han havde fået en henvisning.

I dag er Sebastian nervøs for, hvad der ville være sket, hvis han skulle have ventet i de gennemsnitlige 15-17 uger. Han føler, det var afgørende at han fik hjælp så hurtigt.

- Jeg har haft så mange ting, der var svære at håndtere. Og på det tidspunkt havde jeg det så dårligt, at det var nødvendigt at få hjælp.

Hvorfor er der ventetid i Region Midtjylland?

- Jeg synes, det er et stort problem, at der er så lang ventetid. Derfor har vi udvidet ordningen, så der er kommet flere psykologer med ydernummer i regionen. Men desværre er der mange af de psykologer, der er på ordningen, som leverer for få timer. De tager for mange private patienter og for få af dem, der er henvist fra egen læge. Og så længe det er sådan, kan vi ikke nedbringe ventelisterne.

Men har I udvidet ordningen nok, hvis ventetiderne stadig er så lange?

- Det er ikke psykologer, der mangler. Det er heller ikke økonomien, der mangler. Men vi har nogle psykologer, der godt kunne tage flere patienter med angst og depression.

Andre regioner har kortere ventetid end jer i Region Midtjylland - er I gode nok til at løse problemet?

- Der er regionale variationer - også inden for vores region. Der er psykologer de fleste steder, der har kort ventetid. Men der er for mange, der trækker i den anden retning med lange ventelister. Og den bedste måde at løse uligheden er, at flere psykologer skal tage flere patienter ind. Hvis de ikke synes, det er atraktivt at være på ordningen, så synes jeg, de skal aflevere deres ydernummer. For der står andre, som gerne vil have det.

* Ifølge Dansk Psykolog Forening er problemet ikke, at de enkelte psykologer arbejder for lidt, men derimod, at der er for få psykologer, der kan tage patienter med henvisning.

Facebook
Twitter