Sådan er ventetiden i Region Syddanmark: 'Jeg blev modløs, da jeg hørte om den'

I gennemsnit skal du i Region Syddanmark vente 14-16 uger på psykologhjælp. Det kunne Nanna Søgaard ikke vente på.

(Foto: privatfoto - illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder)

Det tog lang tid for 24-årige Nanna Søgaard fra Odense at erkende, at hun havde brug for hjælp. Sådan føltes det i hvert fald.

Hendes angstsymptomer gav hende søvnløse nætter. Hun forsøgte at undgå situationer, hvor hun skulle tale med fremmede mennesker, men fik i stedet sine venner til at ringe til pizzeriaet, når de sammen skulle bestille takeaway.

- Selv det at ringe efter en pizza kunne være svært, siger Nanna, der til daglig læser på SDU.

Det var først, da hendes veninde for alvor pressede hende til at søge hjælp, at hun tog kontakt til sin læge for at fortælle om sine problemer – og få en henvisning videre til en psykolog.

Men så ramte ventetiden. Lige nu er den nemlig rekordlang.

Er du mellem 18 og 21 år, har du de seneste år kunnet gå gratis til psykolog for angst og depression. Og i juli blev den ordning udvidet, så den nu gælder alle danskere op til 24 år. Det nåede Nanna bare ikke at få del i.

Men med sin lægehenvisning havde hun ret til psykologbehandling med tilskud. En behandling, der i Region Syddanmark er en gennemsnitlig ventetid på 16,5 uger til.

På en tredjeplads

Region Syddanmark ligger et sted i midten, når det kommer til ventetid på psykologhjælp for patienter med angst og depression. Nederst i artiklen, kan du læse regionens bud på hvorfor, der er ventetid. Den længste ventetid findes i Nordjylland, mens du hurtigst kan få hjælp, hvis du bor i Region Sjælland.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Dansk Psykolog Forening har lavet i maj 2021. Foreningen har spurgt de psykologer, som kan tage imod patienter henvist fra en praktiserende læge - altså psykologer med ydernummer.

Nanna endte med at kontakte en lokal praktiserende psykolog i Odense. Her blev hun som mange andre mødt med lange udsigter til at få en tid:

1,5 år lød det i telefonen.

- Det var frustrerende, siger hun.

Derfor besluttede Nanna, at hun selv ville betale for psykologhjælp for at springe måneders ventetid over – hendes forældre ville ovenikøbet hjælpe hende på vej. Og så havde hun faktisk også en privat sygeforsikring, der kunne dække nogle af udgifterne.

Den praksis, hun havde ringet til, var nok ikke den eneste, der havde lang kø, tænkte hun ved sig selv.

- Jeg blev meget modløs, da jeg hørte, hvor lang ventetiden var. Jeg gav op og kontaktede ikke flere klinikker, siger hun.

I dag har Nanna svært ved at vurdere, om det havde gjort hendes situation værre, hvis hun skulle have ventet flere måneder år og dermed benyttet sig af tilskuddet fra det offentlige.

- Jeg ved ikke, om jeg ville være endt i depression, men jeg ville nok ikke have haft det bedste halvandet år i mit liv, siger hun.

Hvis man spørger Nanna, er ventetiden da også alt for lang.

- Der sidder nogle derude, der ikke er lige så privilegerede som mig – uden sygesikring og forældre, der kan hjælpe, siger hun.

Hvad siger du til, at ventetiden er så lang i Region Syddanmark?

- Jeg synes ikke, der er nogen, der skal vente. Men det, du taler om, er en gennemsnitsventetid. Der er psykologer, der har længere ventetid, men der er heldivis også psykologer, der har kort ventetid. Og for den enkelte patient skal der bare være én psykolog med en acceptabel ventetid. Og det er der heldigvis i de fleste områder.

Men hvad med dem, der er nødt til at vente?

- Vi har desværre slået flere stillinger op, end vi har fået besat. Så der er mulighed for, at flere psykologer kan slå sig ned i Region Syddanmark. Vi vil gerne have flere. Men vi vil også gerne have, at psykologerne bruger mere af deres tid på at behandle patienter, der kommer med en henvisning.

Vi ved, at der er en del psykologer, der har søgt et ydernummer, som blev afvist. Hvordan hænger det sammen?

- Det hjælper ikke noget, at vi ansætter flere psykologer i Odense, hvis der ikke er nogen i Faaborg eller Esbjerg. Og det er altså en del af udfordringen, at der er områder, hvor psykologerne ikke slår sig ned. Men jeg ville gerne have, at systemet blev mere fleksibelt, så vi her i regionen havde mere indflydelse på at finde løsninger, der hvor der er behov for flere psykologer.

* Ifølge Dansk Psykolog Forening er problemet ikke, at de enkelte psykologer arbejder for lidt, men derimod, at der er for få psykologer, der kan tage patienter med henvisning.

Facebook
Twitter