Sådan er virkeligheden: Få et seniorjob som gadefejer

Kommuner skal tilbyde kommunale seniorjob til arbejdsløse tilmeldt efterlønsordningen. Men fagforening er utilfreds med, at it-uddannet skal feje gader og samle skrald.

Skal uddannede sættes til at feje gader? Det diskuterer kommuner og fagforeninger nu. (Foto: © Bjarke Feldt, P4 Midt & Vest)

Kommuner skal tilbyde alle arbejdsløse seniorer tilmeldt efterlønsordningen et kommunalt seniorjob.

En fagforening er dog utilfreds med, at en it-uddannet nu skal feje gader og samle skrald på stranden.

Med udsigten til, at op mod et par tusinde danskere årligt kan gøre krav på et kommunalt seniorjob, når halveringen af dagpengeperioden træder i kraft efter nytår, strides kommuner og fagbevægelse om, hvilke job de ledige skal have tilbudt.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Fagforeningerne mener, at løn og indhold skal svare til personens kvalifikationer, mens kommunerne suverænt vil bestemme, hvad folk skal lave.

It-uddannet fejer gader

Fagforbundet for it-medarbejdere, Prosa, har indbragt en prøvesag imod Fanø Kommune for Beskæftigelsesankenævnet om en 58-årig grafisk designer, der har fået et seniorjob, hvor hun blandt andet skal feje gader og samle skrald på stranden.

Næstformand Hanne Lykke Jespersen fra Prosa mener, at kommunerne forsøger at underminere ordningen, fordi den ventes at blive endog meget dyr.

- En masse mennesker kommer i klemme, hvis kommunerne kan sætte folk til hvad som helst til lavest mulig løn, siger hun.

- Det er virkelig et skud mod efterlønsordningen, hvis det lykkes kommunerne at komme igennem med at bøje reglerne på sådan en måde, siger Frederik Dehlholm, formand for Magistrenes A-kasse.

KL holder loven i hånden

I Kommunernes Landsforening, KL, er man ikke i tvivl om, at loven giver den enkelte kommune ret til at bestemme indholdet af seniorjob.

- Det giver jo også mening i den praktiske virkelighed, for ellers skulle kommunerne ligefrem ud og opfinde job til folk efter deres kvalifikationer og interesser. Det holder ikke,« siger chefkonsulent Nanna Kolze fra KL til Morgenavisen Jyllands-Posten.