Sådan får du dispensation fra den digitale postkasse

Hver femte dansker vil søge dispensation fra den obligatoriske digitale postkasse, vurderer Digitaliseringsstyrelsen.

Fra den 1. november i år er det obligatorisk for alle borgere over 15 år at modtage beskeder fra myndighederne som for eksempel årsopgørelser eller patientindkaldelser på internettet i stedet for med posten.

Men op mod hver femte dansker vil gerne være fri for den digitale post.

"Det estimeres, at op til 20 procent af befolkningen eventuelt vil anmode om fritagelse," skriver Digitaliseringsstyrelsen i en vejledning, som er sendt til kommunernes sagsbehandlere.

Det efterlader 80 procent af danskerne med en digital postkasse.

- Det vil spare den offentlige sektor rigtig mange penge, som kan bruges på andre formål end frimærker, siger siger Lars Frelle-Petersen, der er direktør i Digitaliseringsstyrelsen.

- Så jeg synes bestemt, at det giver mening, selvom det giver gener for nogle.

Man kan ansøge om dispensation ved at møde op hos Borgerservice, hvor der ansøges via papirblanket. En eventuel fritagelse er som hovedregel begrænset til to år.

Enhedslisten: Digital postkasse ikke en milliard kroner værd

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen vil den obligatoriske digitale postkasse spare staten omkring en milliard kroner om året.

- Men hvis prisen er, at mange borgere føler sig hægtet af, så er det ikke det værd, siger Stine Brix, IT-ordfører hos Enhedslisten, der sammen med Dansk Folkeparti stemte imod at gøre ordningen om den digitale postkasse obligatorisk.

- Det er en dårlig idé at tvinge folk til at bruge digitale selvbetjeningsløsninger, og det stiller hensynet til bureaukratiet over hensynet til borgeren, siger hun til DR Nyheder.

Men Socialdemokraternes IT-ordfører Karin Gaardsted fastholder, at ordningen skal være obligatorisk, da det giver den største effekt.

Cirka tre millioner danskere mangler fortsat en digital postkasse.

Se Digitaliseringsstyrelsens direktør Lars Frelle-Petersen forklare, hvordan der søges dispensation fra den obligatoriske digitale postkasse, samt hvad der skal til for at få dispensation, i videoen i toppen af artiklen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter