Sådan forebygges fald hos ældre tidligere

Mange indlæggelser af ældre skyldes oversete fald, der kunne forebygges ved en enkel indsats på skadestuerne

(© colourbox)

Langt flere ældre end først antaget får skader i forbindelse med et fald. Det viser en undersøgelse fra Akutafdelingen på Nordsjællands Hospital i Hillerød, den mest repræsentative lavet i Danmark hidtil.

Ifølge undersøgelsen dukker 40 procent af de ældre på 65 år eller derover op på skadestuen som følge af fald.

Mange ældre falder

Det betyder, at der på landsplan er 80.000 ældre hvert år, som får skader efter et fald. Dobbelt så mange, som Sundhedsstyrelsen tidligere har vurderet.

- Mange falder flere gange, så der er en stor opgave i forebygge tidligere, inden de kommer slemt til skade og bliver sengeliggende. En tidlig indsats er langt bedre for de ældre og billigere for samfundet, siger projektleder og fysioterapeut Dagmar Hagedorn fra Nordsjællands Hospital.

Oftest sendes de ældre hjem efter behandling, uden at der er taget hånd om selve årsagen til faldet.

- Det er et tabuområde, fordi fald forbindes med alderdom. Men det er vigtigt at understrege, at man ikke falder, fordi man er gammel. Man falder, fordi der er noget galt, som der kan gøres noget ved, siger Dagmar Hagedorn.

Forebygger fremtidige fald

På Nordsjællands Hospital bliver alle patienter i Akutmodtagelsen over 65 år, og hvor der er mistanke om fald, derfor stillet fire simple spørgsmål.

Svarer patienten ja til bare ét, træder et særligt faldteam med fysioterapeut, sygeplejerske og diætist til og kigger nærmere på årsagerne. Det kan være lige fra begyndende demens, hjerte-kar-sygdomme, depression til kosten eller dehydrering.

- Men det kan også være banale ting. Som briller med glidende overgang, som ikke er så gode for ældre, fordi man med alderen i høj grad bruger synet til at koordinere sine bevægelser, og det er sværere gennem et lille læsefelt. Så er det bedre at have et ekstra par briller til forskellige formål, siger Dagmar Hagedorn.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk