Sådan giver du dit barn tryghed

GUIDE: Nye tal viser, at mange unge fra almindelige hjem ender i kriminalitet eller misbrug. Læs her, hvordan du skaber tryghed for dit barn.

Det handler blandt andet om manglende tryghed, når børn fra almindelige hjem ender i problemer med kriminalitet og misbrug. Arkivfoto.

- Mange af de problemer, som børn og unge har i dag, er tegn på at de mangler ro og nærvær. Der er alt for mange voksenskift og for lidt opmærksomhed fra forældrene.

Det siger børnepsykolog Niels Peter Rygaard, når han skal give et bud på, hvorfor også unge fra helt almindelige hjem får problemer med kriminalitet, hjemløshed og misbrug.

Niels Peter Rygaard har i mange år holdt foredrag og undervist voksne, der hjælper unge med problemer. Mange skiftende eller brudte relationer i løbet af barndommen kan nemlig have store konsekvenser for børnenes selvværd, når de vokser op.

Man risikerer at føle sig værdiløs, forklarer han:

- I børnehaven er der kun én pædagog til 30 børn, og i skolen skifter de oftere lærer. Begge forældrene har lange arbejdsdage, og mange forældre bliver skilt. Børnene lærer ikke, hvad langvarige, stabile relationer er, siger han.

Når unge for eksempel får et lavt selvværd og spiseforstyrrelser, mener han, at det i virkeligheden er udtryk for en sund reaktion på utryghed og ustabilitet.

Psykolog Niels Peter Rygaard har følgende gode råd til danske børnefamilier:

  • Lav rutiner og faste rammer i familien Det giver tryghed at have ritualer og faste rammer. F.eks. at man spiser aftensmad sammen hver dag. Barnet skal vide på forhånd, at nu bliver jeg ikke pludselig revet ud af det her samvær. Vi ved fra forskning, at stabile, langvarige relationer med voksne er det vigtigste.

  • Aftal, hvornår på dagen I er sammen, og hvor I ikke er det Før i tiden var der ikke så meget, der forstyrrede os, men det er der nu. Så derfor skal man være mere skarp på at prioritere. Hav regler for hvornår I er på nettet eller tjekker mobilen og prioriter, at der er én forælder tilstede, som har tid til at tale med den unge.

  • Vær opmærksom og til stede Børn skal have en livline af voksen-opmærksomhed for at udvikle sig, men da vi ikke kan give dem opmærksomhed hele tiden, er det vigtigt, at barnet ved, hvornår det må klare sig selv. Det værste er, hvis der hele tiden er halv opmærksomhed. Det er helt legalt at sige: ”Nu har jeg ikke tid”. Den voksne skal så lade være at have skyldfølelser over at sige nej. Det handler om at træffe klare valg.

  • Drop præstationsracet på dine egne og børnenes vegne Vi er ældre, når vi får børn, og det kan give mange konflikter at få plads til både børnene og karrieren. Når jeg skal anbringe børn uden for hjemmet er den bedste familie, jeg kan finde – sat på spidsen - én, hvor man hører Hansi Hinterseer, bowler og bager kage. Dér er der også tid til barnet.