Sådan har Urd ramt de forskellige dele af landet

Få et overblik over, hvordan stormen har bevæget sig ind over Danmark her til aften.

Vindstød op til knap 38 meter i sekundet er der blevet målt i Jylland, som foreløbig er hårdest ramt af Urd. (Foto: © Grafik: Mie Hvidkjær, DR Nyheder)

Stormen Urd fortsætter sin færd ind over landet. Flere steder er der allerede målt vindstød af orkanstyrke, og broer, færge - og togafgange er påvirket af den voldsomme blæst.

Fra midnat og de efterfølgende timer vil vinden skifte til at komme fra nordvest, og det får stor indflydelsevandstanden, som vil være støt stigende flere steder.

Ifølge DRs vejrvært Nina Bendixen vil stormen være aftaget de fleste steder, men lokalt kan der stadig være vindstød af orkanstyrke.

Der vil fortsæt komme byger ind over landet, og pludselig hagl eller voldsomme regnbyger vil formentlig blive efterfulgt af en kraftig vind, der tager til.

Det er dog langt fra alle steder i landet, man vil kunne mærke meget til stormen i løbet af aftenen.

  • Her kan du se definitionen af de forskellige styrker af vindstød.
1 / 2

Herunder følger en oversigt over, hvordan det ser ud i de enkelte dele af landet.

Nordjylland

Det er især Nordjylland, der her til aften er hårdt ramt af stormen Urd.

De næste to til tre timer vil formentlig være kulminationen i Nord - og Vestjylland, og efter midnat ser det ud til, at stormen langsomt vil aftage.

DMI forventer storm med vindstød fra 25-28 meter i sekundet op til orkanstyrke 33-36 meter i sekundet.

Nordjyllands Politi har i løbet af aftenen frarådet al unødig udkørsel og har etableret et beredskab med både Falck og Hjemmeværnet.

Flere veje er lukket, og beredskabet arbejder på højtryk for at fjerne træer fra kørebanen, oplyser politiet.

I Thy i Nordjylland har Urd sat sit præg hele eftermiddagen og aftenen. (Foto: © Shanti Life)

Midt - og Vestjylland

Den vestlige del af landet vil i nat fortsat være ramt af stormen med vindstød af orkanstyrke. Vinden vil dreje til nordvest og aftage en smule. Midtjylland vil være relativt forskånet for stormen, men enkelte steder kan man alligevel opleve voldsomme vindstød, og DMI varsler op til stormstyrke 25-28 meter i sekundet.

Ved flyvestation Karup er der blevet målt helt op til 29 meter i sekundet, og det er ifølge Nina Bendixen lidt usædvanligt, at man har så voldsomme vindstød midt inde i landet.

Midt- og Vestjyllands Politi fraråder her til aften al unødig udkørsel på grund af mange væltede træer og løsrevne tagplader.

Syd - og Sønderjylland

DMI målte på Rømø det første vindstød af orkanstyrke allerede ved en 17-tiden i eftermiddag.

Ved Esbjerg har vindstødene nået 25 meter i sekundet. (Foto: © Egill Egilsson)

Ifølge DRs vejrvært har stormen muligvis nået sit højdepunkt i området i aften, men vindstødene er ikke aftaget meget i styrke, så selv i timerne efter midnat skal man nok forvente, at området vil været ramt af stormen.

Fyn

Fynboerne har ikke været lige så hårdt ramt som den vestlige del af landet. Der vil fortsat være enkelte enkelte vindstød af stormstyrke, men ellers har vindstødene været på omkring 20-23 meter i sekundet og i løbet af natten vil vinden da også aftage.

Sjælland og Lolland-Falster

Det vil fortsat være den vestlige del af Sjælland, som er hårdest ramt af Urd.

Vindstødene kan ramme orkanstyrker flere steder særligt ved Kalundborg og Sjællands Odde.

Billeder fra Jyllinge på Sjælland tidligere i aften. Foto: Rasmus Bjerregaard

Hvordan stormen kommer til at påvirke den nordlige del af Sjælland de næste timer afhænger af, hvordan den bevæger sig, ifølge Nina Bendixen.

Hvis vinden kommer fra en nordvestlig retning, vil det opleves mindre voldsomt, end hvis den kommer direkte fra nord, hvor den vil presse vandstandene endnu højere op, end de er nu.

Her til aften fraråder Nordsjællands Politi al unødig udkørsel i Frederikssund, Halsnæs og Gribskov Kommuner samt ved alle kyster i politikredsen.

Den sydlige del af Sjælland og øerne vil hele natten igennem være nogenlunde forskånet, også når stormen bevæger sig mod øst, og der vil være mulighed for vindstød af stormstyrke. I løbet af natten vil det ifølge DMI klare op og holde tørt.

Hovedstadsområdet

Selvom vinden kommer fra nordvestlig retning, vil det i Hovedstadsområdet slet ikke opleves så slemt som nogle af de andre dele af Sjælland. DMI varsler vindstød af kulingstyrke.

På Nørrebro i København har man ikke mærket helt så meget til Urd som andre steder i landet. (Foto: © Louise Matjeka)

Vandstanden vil være stigende helt frem til i morgen tidlig.

Bornholm

Ifølge DRs vejrvært Nina Bendixen kan bornholmerne se frem til voldsomme vindstød, men selvom de er varslet til at have orkanstyrke, kan stormen aftage så meget, mens den bevæger sig sydøst over i løbet af natten, at det ikke bliver helt så voldsomt, lyder det.

I løbet af natten skulle det klare op og holde tørt.