Sådan overvåger butikkerne dig ulovligt

Politiet brugte ulovlige overvågningsbilleder til at finde Omar El-Hussein. Men hvad er lovligt og ulovligt?

Omar El-Hussein på tre af de overvågningsbilleder Københavns Politi offentliggjorde i forbindelse med efterforskningen.

Da politiet sidste år kæmpede for at finde gerningsmanden bag terrorangrebet i København, gennemgik efterforskerne videooptagelser fra en lang række private overvågningskameraer.

Materialet var ifølge politiet afgørende for at finde frem til Omar El-Hussein.

Men nye oplysninger viser nu, at op mod tre ud af fire kameraer, som politiet indsamlede videomateriale fra, overvågede ulovligt.

Det var ikke fordi, butikkerne havde sat kameraerne ulovligt op, men fordi de ikke var skærmet af og derfor også optog billeder fra vejen uden for butikken.

- Mange af de optagelser, som duede, var nogle, hvor man for eksempel havde et overvågningskamera inde i en forretning, som havde til formål at filme, hvad der foregår inde i forretningen, siger chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov.

- Når så det er mørkt inde i butikken, og der er lys ude på gaden om aftenen og natten, hvor Omar El-Hussein cykler rundt, så kunne man faktisk se på den overvågning, hvad der skete ude på gaden. Principielt er det forkert. Det må man ikke kunne.

Men hvad siger reglerne om overvågning? Få overblikket her.

1. Private må ikke overvåge gader, veje og pladser

Dette billede af gerningsmanden er ifølge Københavns Politi fanget ved ulovlig overvågning.

Private borgere, firmaer, foreninger og andelsselskaber må ikke tv-overvåge gader, veje og pladser, som benyttes til almindelig færdsel.

Tv-overvågning dækker her over vedvarende eller regelmæssigt gentagen personovervågning ved hjælp af fjernbetjent eller automatisk kamera.

Private borgere må dog gerne tv-overvåge deres egen have og indkørsel, hvis kameraerne ikke filmer uden for grunden.

2. De fire undtagelser - fx for butikkerne

Københavns Politis billede af Omar El-Hussein fra overvågningskamera på Kildevældsskolen i København.

Der er dog en række undtagelser i loven.

For eksempel må tankstationer, fabriksområder og overdækkede butikscentre gerne tv-overvåge deres egne områder.

Reglerne gælder heller ikke tv-overvågning af penge- og vekselautomater og pengetransportbiler, hvis tv-overvågningen kun er rettet mod de personer, som befinder sig i nærheden af automaten eller bilerne.

Banker, kasinoer, hoteller, restauranter, butikscentre og butikker må også gerne tv-overvåge egne indgange og facader og de arealer, som ligger i direkte tilknytning til indgangene og facaderne, når overvågningen er nødvendig for at bekæmpe kriminalitet.

Hvis du som privat undlader at optage billederne på for eksempel video, så er det heller ikke ulovligt at tv-overvåge egne indgange, facader og indhegninger.

Billeder fra tv-overvågning i forbindelse med forebyggelse af kriminalitet skal slettes efter 30 dage.

3. Skiltet skal sige: ’Du bliver overvåget’

Endnu et billede fra overvågning, som politiet brugte til at efterlyse Omar El Hussein efter angrebet.

I loven står der, at private tydeligt skal oplyse om, at de tv-overvåger arbejdspladser, steder eller lokaler, hvor der er almindelig adgang.

Det gælder også offentlige myndigheder, hvis overvågning af for eksempel det lokale torv skal følge særlige regler.

Eneste undtagelse er her den tv-overvågning, som politiet eller Kriminalforsorgen står for, og den tv-overvågning, der bliver gennemført for at beskytte af militære anlæg.

4. Bøde som straf

Politiet offentliggjorde flere overvågningsbilleder lige efter terrorangrebet.

Overtrædelse af tv-overvågningsloven straffes med bøde. Anmeldelse skal ske til politiet.

Men i forbindelse med sagen fra sidste år, har Københavns Politi ikke tænkt sig at uddele bøder til dem, som har leveret ulovlige overvågningsbilleder til politiet.

De har nemlig hjulpet politiet og har ikke overvåget ulovligt med vilje.

- Hvis vi får en konkret henvendelse, så vil vi selvfølgelig se, om der sker overtrædelse af det, der hedder lov om tv-overvågning, som er en bestemmelse, der kan straffes med bøde, hvis man overtræder det, siger Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi.

- Men det, der er tilfældet her, er jo ikke, at man har plastret hele facaden til med kameraer, som filmer ude på Strøget, men derimod at man har sat et kamera op inde i sin butik, som filmer, hvad der sker inde i butikken.

- Og så har man ikke tænkt over, at når nu der bliver mørkt inde i butikken om natten og lyst på gaden, så kan man se, hvad der sker ude på gaden. Det er jo ikke noget, man har gjort med vilje, siger chefpolitiinspektøren.