Sådan passer du på din elcykel og batteri

Batterier på de billigere elcykler holder ofte ikke ret længe. Forbrugermagasinet Kontant giver en række råd til at forøge batteriets levetid.

En række gode råd kan forlænge batteriets levetid. (© DR)

Cirka 20.000 danskere køber hvert år en el-cykel. En let og bekvem måde at komme rundt på, i hvert fald så længe batteriet virker.

Men batterierne på de billigere cykler holder ofte ikke ret længe – og et nyt batteri kan koste op imod halvdelen af cyklens pris.

Forbrugermagasinet Kontant giver her en række gode råd til forlænge batteriets levetid.

Opladning og afladning:

 • Husk at sætte dit batteri i opladeren hver gang efter brug - også selv om du kun har cyklet få kilometer. Batteriet skal slat-oplades så meget som muligt.

 • Når batteriet er fuldt opladet, må det ikke blive siddende i opladeren, men skal tages ud.

 • Aflad aldrig batteriet fuldstændigt, da det ødelægger batteriets celler og dermed forkorter levetiden.

 • Hvis batteriet ikke oplades jævnligt, eller det sjældent bliver brugt, mister det kapacitet. Det betyder, at den distance, du kan køre på en opladning, bliver kortere og kortere. Løsningen er at bruge batteriet, så det vokser sig stærkt igen, hvilket kræver 10-20 opladninger. Hvis det ikke hjælper, skal batteriet repareres eller udskiftes.

Opbevaring af batteriet:

 • Batteriet skal opbevares tørt og i stuetemperatur. Efterlad aldrig batteriet i frostvejr, regn eller bagende sol.

Behandling af batteri og cykel:

 • Du skal være nænsom og rolig, når batteriets ladestik sættes i, og når batteriet monteres eller afmonteres. Batteriets elektronik er sensitivt og tåler ikke at blive behandlet voldsomt.

 • Sørg altid for at elcyklen står godt og sikkert, når den parkeres. Tjek at støttebenet virker som det skal. Hvis cyklen vælter, kan det skade batteriets overflade og/eller elektronikken.

Batteriets indikator:

 • Vær varsom når du trykker på indikator-knappen på batteriet. Brug aldrig neglen da det på sigt kan ødelægge indikatoren, hvis der kommer en revne i den, så den bliver sårbar over for regn og fugt.

Kapacitet:

 • Når vejret er koldt, risikerer du, at elcyklen ikke kan køre så langt, som den plejer, på en opladning. Derfor er det ekstra vigtigt, at du sikrer dig, at hjulet kører rundt uden hindringer, og at kæden er velsmurt. Hvis det ikke er tilfældet, kører elcyklen kortere på en opladning.

 • Hvis du har fået en helt ny cellepakke eller bare har fået skiftet enkelte celler i dit batteri, skal du være opmærksom på, at batteriet først når sin fulde kapacitet efter 15-20 opladninger.

Hvad betyder slat-opladning?

 • Det betyder, at du skal oplade dit batteri hver gang efter brug - også selv om du kun har cyklet en kort distance. Batteriet sættes i opladeren i stuetemperatur og tages straks ud, når det er fuldt opladet.

Transport af elcykel:

 • Hvis du transporterer elcyklen bag på en bil, skal du tage batteriet ud af holderen og opbevare det separat i bilen.

Kilde: Himex