Sådan ser en livstidsfanges hverdag ud

Dansk Folkeparti vil begrænse livstidsdømtes besøgsrettigheder. Sådan er reglerne nu.

Fængselslivet består af de samme rutiner hver dag, og hvis det står til Dansk Folkeparti, vil livstidsdømte ikke længere kunne møde nye mennesker i fængslet. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Dansk Folkeparti fremsætter fredag et nyt beslutningsforslag, som skal begrænse livstidsdømte i at skabe nye relationer til folk uden for fængslet.

Det sker efter Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, er blevet stødt over, at drabsdømte Peter Madsen har haft besøg af fire kvinder siden han blev fængslet.

Det har fået kritik fra fængselsforbundet, som siger, at de indsatte vil blive desperate, hvis man fratager den rettighed.

Sådan er livstidsdømtes hverdag i fængslet:

Livstidsdømte afsoner det første stykke tid af deres dom i lukkede fængsler, men deres hverdag skiller sig ikke ud fra andre indsattes med mildere domme.

Livstidsdømtes hverdag kan varriere en smule fra fængsel til fængsel, når det kommer til fritidsaktiviteter og jobmuligheder. Men typisk bliver fangerne vækket mellem klokken syv og otte, spiser morgenmad, går på arbejde eller i skole - som foregår inde i fængslet.

Når de får fri om eftermiddagen, kan de deltage i forskellige fritidsaktiviteter, indtil de bliver låst inde i deres celler mellem klokken 20 og 22.

Livstidsfanger sidder ikke på ét samlet sted i ét fængsel eller én afdeling. De kan afsone i forskellige fængsler side om side med andre indsatte.

Alle indsatte skal være beskæftiget, det vil sige, at de enten skal arbejde eller gå i skole - med mindre de er i en form for behandling.

Besøg i fængslet:

Indsatte i Vestre Fængsel kan få besøg alle ugens dage - bortset fra fredag og lørdag og besøgene foregår typisk i tidsrummet 8-20. Man må have tre personer på besøg samtidig - heraf højst to voksne.

De besøgene skal have bestilt tid i forvejen, og man skal have en godkent besøgstilladelse, som man skal ansøge om.

Indsatte har ret til besøg i mindst en time om ugen og besøget foregår enten i et besøgsrum eller i den indsattes egen stue. I besøgsrummet er der stole, bord og sofa.

De lukkede fængsler har besøgslejligheder med mulighed for overnatning. De er indrettet, så de ligner almindelige hjem så meget som muligt. De er først og fremmest for indsatte med børn, så de kan være sammen med deres familier i naturlige rammer.

Kontakt til verden udenfor:

De indsatte må ringe til ti personer, der på forhånd skal være godkendt.

Alle telefonsamtaler bliver optaget på bånd, og de bliver kontrolleret bagefter ved stikprøver. Man kan ikke modtage opringninger udefra i et lukket fængsel.

Indsatte kan modtage post, men brevene vil blive åbnet af personalet i de indsattes påsyn for at tjekke dem for ulovligt indhold. Brevene bliver ikke læst, med mindre den indsatte er underlagt brevkontrol.

Familieliv:

I Vestre Fængsel har de en speciel afdeling med børneansvarligt personale, hvis rolle er at hjælpe de indsatte med at beholde en god relation til deres børn og sørge for gode vilkår for besøg og kontakt.

Vestre Fængsel har også et besøgsrum, der er specielt indrettet til besøg med børn, blandt andet med bamser og legetøj til de mindste, spil og et tv. Lejlighedsvis er der også forskellige arrangementer for familien og børnene - for eksempel bagedage.

De indsatte har også mulighed for at indtale godnathistorier på en CD, som de kan sende hjem til deres børn. Barnet kan afspille godnathistorien derhjemme, når de savner deres mor eller far og har behov for at høre deres stemme.

Arbejde:

Danske fængsler har værksteder og forskellige typer af produktioner som for eksempel jern-, snedker- og kartonnage, som så vidt muligt skal ligne almindelige arbejdspladser uden for fængslet. De ledes af faguddannede medarbejdere.

De indsatte får løn for deres arbejde, som ligger på 10,38 kroner i timen, og dertil kan man få forskellige tillæg, så man komme op på en timeløn på 16,70 kroner (2018).

Uddannelse:

I danske fængsler kan man få forberedende voksenundervisning og almen voksenundervisning, der svarer til grundskolens afgangsniveau. Nogle fængsler tilbyder også undervisning i HF-enkeltfag eller giver mulighed for at tage HF-fag som fjernundervisning.

Nogle fængsler tilbyder udvalgte erhvervsuddannelser.

Behandling:

Mange indsatte har behov for en eller anden form for behandling, for eksempel for at komme ud af et misbrug. Andre har behov for hjælp til adfærdsregulering for eksempel til at håndtere deres vrede eller for at forebygge voldelig adfærd.

De fleste behandlingsforløb kan foregå inde i fængslet.

Fritid:

I fritiden kan man høre radio, se tv og læse aviser, blade og bøger. I nogle arresthuse er der mulighed for fælles aktiviteter som eksempelvis sport, hvis man ikke er isoleret.

Indsatte skal selv vaske deres tøj og købe madvarer ind i fængslets butik, for kostpenge de får udleveret. De skal selv lave mad, og det må gerne gøres i fællesskab med de andre indsatte.