Sådan sikrer du din digitale arv

GUIDE: Der er flere ting, du kan gøre for at sikre, at dine pårørende får adgang til din digitale arv, når du dør.

Du kan for eksempel bruge E-boks til at gemme kontrakter, billeder og dokumenter i. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

Mange danskere lever videre på de sociale medier efter deres død, selv om knap halvdelen af os ikke ønsker det.

Det viser en undersøgelse, som Landsforeningen Liv&Død står bag.

Undersøgelsen viser også, at tre ud af fire adspurgte ikke har taget stilling til, hvad der skal ske på diverse profiler og konti på sociale medier efter deres død.

Landsforeningen Liv&Død og ekspert i digital arv Astrid Waagstein opfordrer alle til at tage stilling til deres digitale arv med 7 råd:

 1. 1

  Gem passwords og brugernavne Du kan skrive dine passwords og brugernavne ned på et stykke papir og gemme dem et sikkert sted sammen med andre vigtige papirer. Du kan også give dem videre til en af dine nærmeste.

 2. 2

  Udfyld ”Min Sidste Vilje” Du kan lave et digitalt testamente på landsforeningen Liv&Død’s hjemmeside. Det hedder Min sidste vilje og indeholder både brugernavne og koder, men du kan også skrive, hvad du ønsker, der skal ske med din digitale arv efter din død. Det bliver udleveret til dine pårørende efter din død.

 3. 3

  Få hjælp af en app Der findes flere forskellige typer apps, der hjælper dig til at huske brugernavne og kodeord. Du kan give dine kontooplysninger til sådan en app videre til din familie, og så er det udelukkende ét kodeord, de skal huske.

 4. 4

  Indstil dine indstillinger Hos nogle udbydere som Facebook, Google og E-boks har man mulighed for at give ens pårørende adgang i tilfælde af dødsfald. Den mulighed findes under profilens indstillinger.

 5. 5

  Private data i beskyttet dokument Hvis du har data, som du ikke ønsker, at dine nærmeste skal finde efter din død, kan du gemme dem i et beskyttet dokument. Ryd løbende op og gem dine beskyttede data på usb-stik eller ekstern harddisk.

 6. 6

  Del løbende med familien Du kan løbende i dit liv dele billeder og andre ting med din familie og venner på fællesdrev eller cloud-tjenester. På den måde har de direkte adgang til det efter din død.

 7. 7

  Portrætter og kontrakter på E-boks Den digitale postkasse e-Boks er ikke kun til dokumenter fra det offentlige, banker og din arbejdsgiver.Du kan også gemme alt fra din fødselsattest til familiebilleder og kontrakter i din digitale postkasse.