Sådan sletter du dine spor på nettet - og mobilen

Når du søger på nettet og bruger dine apps, sætter du spor, som kan bruges af andre. Læs den store slet-dine-spor-guide her.

Der er mange ting, du kan gøre for ikke at blive holdt øje med, når du er på nettet. (© maicasaa - Fotolia)

Forbrugerrådet Tænk har valgt at anmelde it-giganten Google til Datatilsynet for at bryde persondataloven.

Det sker, fordi Tænk har tjekket, hvor mange informationer Google gemmer om dig, når du bruger deres apps eller søgemaskiner.

For du efterlader dig spor overalt - hvad enten du bruger til telefon, din tablet eller din computer, hvis ikke du gør noget ved det.

Herunder følger en guide til, hvordan du sletter dine spor, når du er på nettet.

Fjern dine fodspor fra Google Maps

(© maicasaa - Fotolia)

Forbrugermagasinet Tænk har afsløret, at Google gemmer oplysninger om din færden helt op til 10 år tilbage.

Du kan slette alle disse spor og sørge for, at det ikke sker igen.

Iphone:

Log ind, og åbn Google Maps-appen Google Maps -> Tryk på menuen -> Indstillinger -> Maps-historik. Her kan du slettte ét sted ad gangen i din Maps- historik.

OBS: Vil du slette hele din Maps- historik, skal du bruge en computer, hvor du trykker på X ud for den post, som du vil slette og derefter på "Slet".

Selv hvis du her fjerner din søgehistorik i Maps, gemmer din telefon fortsat nogle lokationer, som Iphone bruger. Disse kan dog også slettes:

Gå ind i Indstillinger -> Anonymitet -> Lokalitetstjenester -> Systemtjenester -> Hyppige lokaliteter -> Slå det fra, så knap ikke længere er grøn og klik på "Ryd historik".

Android:

Gå ind på http://google. com/locationhistory -> Log ind på din Google-konto. -> Nu kan du grafisk og på en tidslinje se, hvor du har været, siden du fik telefonen. -> Hvis du vil slette historikken, så tryk på "Mere", dernæst "Indstillinger" og til sidst slet hele placeringshistorikken.

Slå din mikrofon fra på mobilen

(© georgejmclittle - Fotolia)

Flere medier har skrevet om, at apps som for eksempel Facebook eller Google bruger din mikrofon i mobiltelefonen til at målrette annoncer. Her følger en guide til, hvordan du slår mikrofonen fra:

Iphone:

Gå til Indstillinger -> Swipe ned for at få søgefeltet frem -> Søg på "Mikrofon" -> Her kan du se, hvilke apps der har adgang til din mikrofon, og du kan slå det fra på hver app.

Android-telefon (Samsung, HTC, Sony m.fl.):

Gå til Indstillinger -> Applikationer -> Application Manager -> Facebook -> Klik på Mere i øverste højre hjørne -> Tilladelser -> Slå mikrofonen fra.

Fremgangsmåden virker på alle Android-modeller, især på ældre modeller med en lavere version end 6.0, hvor brugeren begyndte at kunne slå tilladelser til og fra.

Fjern dig selv fra Googles søgemaskine

(Foto: Pawel Kopczynski © sCANPIX)

Prøv at google dig selv. Hvis der er artikler eller andre oplysninger, som du ønsker fjernet, kan du ansøge om dette hos Google. Det gør du ved at sende en ansøgning ved at klikke her.

Du skal her henvise til det konkrete søgeresultat og din begrundelse for at få fjernet søgeresultatet. Ifølge Tænk skal søgeresultaterne være irrelevante eller forældede, før du kan få dem slettet.

Også på Microsofts søgemaskine Bing kan du anmode om at få slettet informationer - det kan du gøre her via dette link

Fjern din søgehistorik fra Google

(Foto: DADO RUVIC © sCANPIX)

Hvis du bruger Chrome som din standard-browser, gemmer Google alt, hvad du søger på, og alle de hjemmesider, du besøger. Den historik kan du også slette:

Gå ind på https://myactivity.google. com/myactivity -> Log ind på din Google-konto. -> Her kan du se alle de elementer, du har søgt på. -> Herefter gør du følgende, alt efter hvilken enhed du sidder på:

iPhone: Klik på hvert enkelt element eller dag for slette.

Andriod: Klik på "Slet elementer" og slet dem, som du ikke ønsker.

Computer: Klik på "Slet aktivitet efter" helt ude til venstre -> Vælg at slette historikken i en bestemt periode eller for altid -> Klik "Slet"

Fjern dine hjemmeside-spor:

(Foto: Enzo Wang © enzozo - Fotolia)

Du oplever sikkert tit, at du siger ja til cookies, når du kommer ind på en hjemmeside.

Cookies er som udgangspunkt ganske harmløse, men de husker for eksempel, hvad du har lagt i indkøbskurven eller søgt på. Men der er også tredjepartcookies, som er lagt ud med henblik på at indsamle og udveksle viden om din adfærd og på den måde for eksempel målrette annoncer efter din færden.

Hvis du vil undgå at blive fulgt rundt på internettet, er det ikke nok at være flittig til at slette cookies. Du skal gå ind i browserens indstillinger og helt blokere cookies for at undgå dette.

Du kan se, hvordan du gør dette i Internet Explorer, Safari, Chrome og Firefox ved at klikke på linket her

Slet søgehistorik på YouTube:

(Foto: LOIC VENANCE © sCANPIX)

Youtube er ejet af Google, og derfor bliver det også gemt her, hvad du ser og søger på. Den søge-historik kan du slette på følgende måde:

Log ind på din YouTube-konto -> Vælg "Historie" i menuen til venstre -> Klik på "Ryd hele afspilningshistorikken" under fanen "Afspilningshistorik" og på "Ryd hele søgeoversigten" under fanen "Søgehistorik" -> Vælg at sætte søgeoversigt og afspilningshistorik på pause

Tjek, hvad dine apps har adgang til:

(© tortoon - Fotolia)

Mange af dine apps på mobilen beder om adgang til at bruge for eksempel din mikrofon, dine billeder eller din lokation.

Det er måske ikke underligt, at for eksempel Instagram har adgang til dine billeder, men der er ingen grund til, at for eksempel en lommelygte-app ved, hvor du befinder dig.

Sådan tjekker du din telefon:

Iphone:

Der er to måder, du kan tjekke, hvilke apps der har adgang til hvad:

1. Gå ind i indstillinger -> vælg Anonymitet. Her er der et totaloverblik over alle de mulige funktioner og data, som apps kan have adgang til.

Her kan du eksempelvis vælge Lokalitetstjenester, kontakter eller fotos. Ved at vælge en funktion, får du et totaloverblik over, hvilke apps der har, og hvilke der ikke har adgang, og du kan enten slå det fra eller til for hver enkelt app.

2. Gå du ind i indstillinger og scroll nedad. I bunden er en lang liste over de apps, du har installeret på din telefon.

Her kan du klikke ind på hver enkelt app og se, hvad den har fået adgang til. Her skal du især tjekke "Anonymitet", eller "Opdater apps i baggrunden". Anonymitet henviser til info i punkt 1, mens Opdater apps i baggrunden kan være relevant at slette, så for eksempel ikke Facebook eller Google Maps kan følge med i, hvad du laver, selv om du ikke bruger appen.

Android:

Når man henter en app i Googles Play Store, præsenteres man for en række oplysninger om, hvad man giver appen lov til. Dette er oplysninger, man bør læse grundigt - for i modsætning til på en Iphone, har man efterfølgende meget dårlige muligheder for at justere på, hvad en app gør.

Her kan du forsøge at regulere tilladelserne:

Indstillinger -> Personlig -> Placering. Her kan du se, hvilke apps der har adgang til at bruge mobilens GPS. Du kan vælge at slå al brug af GPS fra, men du kan ikke styre, hvordan enkelte apps bruger mobilen.

Indstillinger -> Apps: Herinde kan man slette data i enkelte apps og slette appen helt. Man kan også se, hvor meget de enkelte apps vil have adgang til. Men man kan ikke styre noget.

Indstillinger -> ukendte kilder / bekræft apps. Fjerner man flueben i 'ukendte kilder' sikrer man, at man ikke kan installere noget uden om Googles Play Store. Det er ikke en garanti for, at der ikke bliver indsamlet noget, men det giver en smule bedre sikkerhed. Sætter man flueben i 'bekræft apps', sikrer man sig mod at installere skadelige apps. Det garanterer dog ikke mod dataindsamling.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, DR Viden

Facebook
Twitter