Sådan sparer du penge på varmeregningen

Mange bruger deres radiatorer helt forkert. Men ved at følge nogle simple råd, kan der være mange penge at spare.

Henrik Poulsen fra TEKNIQ mener, at mange opvarmer bruger deres radiatorer forkert, fordi de ganske enkelt ikke ved, at de gør noget galt. Mange er derfor ikke klar over, at de kunne spare mange penge ved at ændre på få vaner. (© COLOURBOX)

Det er vådt og koldt udenfor, så det er bare med at komme hjem og få banket helt op for den kolde radiator - eller hvad?

Ifølge TEKNIQ, der er installatørernes fagorganisation, er svaret nej.

Mange af os bruger vores radiatorer forkert, og det er særligt slemt her om efteråret, hvor der skiftevis er lunt og køligt i vejret:

- Det er en typisk fejl, at man lukker helt for radiatoren, når der er solskin udenfor - for så at skrue helt op for den, når man fryser. Det er en helt forkert og dyr måde at bruge en radiator på, forklarer Henrik Poulsen, der er teknisk konsulent i TEKNIQ Installatørernes Organisation.

Fordel byrden

Vil man spare på varmeregningen, er det heller ikke smart at lukke helt for varmen om natten og fyre op igen om morgenen. Og det dur heller ikke at have få radiatorer kørende ved høj varme.

- Gør man det, skal den ene radiator varme op i den fjerneste del af rummet og køre på højeste blus hele tiden uden at kunne følge med, hvilket er en dyr fornøjelse, siger Henrik Poulsen.

Der er i stedet god økonomi i at have radiatorerne kørende på middel varme, så de deles om opgaven og kan varme boligen stabilt op.

Flere hundrede kroner at spare

Mange er ikke klart over, at de bruger radiatorerne forkert, men ved at følge nogle ret simple råd, kan der være mange penge at spare.

- Det er selvfølgelig umuligt at sige præcist, hvor meget der er at spare, for det afhænger jo af, hvad man gør forkert. Men hvis man følger rådene, vil jeg mene, at de fleste boligejere vil kunne spare et par hundrede kroner om måneden i varme, skønner Henrik Poulsen.

Her er Henrik Poulsens seks radiator-råd:

  • Skru altid helt ned for radiatoren, når du lufter ud. Glemmer du det, vil radiatoren registrere et stort temperaturskifte og reagere ved at køre på fuldt blus for at holde den temperatur, du har indstillet den til. Der findes dog nyere radiatortermostater, der tager højde for dette og selv lukker ved pludselige temperaturskift i rummet.

  • Hold et stabilt temperaturniveau. Du bør altid have din radiator indstillet på 2 eller 3. På den måde sørger radiatoren for en stabil varme i rummet og bruger ikke unødig energi på at holde temperaturen. Det er en meget dyr løsning at skrue helt op for radiatoren, og det går faktisk ikke hurtigere at få rummet opvarmet. Hvis du vil sænke temperaturen om natten, så undgå at lukke helt for varmen - alternativt kan du købe en termostat med indbygget temperatursænkning. Gør du det, er det afgørende, at du får en installatør til at indregulere den.

  • Hav altid flere radiatorer i gang. Med flere radiatorer i gang kan du billigst muligt holde temperaturen, fordi du fordeler "opgaven" mellem flere radiatorer, som dermed skal køre på mindre kraft. Hvis du kun har en radiator i gang, vil den altid køre på højt blus, fordi den ikke kan opvarme hele rummet. På den måde bliver varmen også ulige fordelt i rummet.

  • Luk dørene. Hvis døre mellem rum står åbne, så vil radiatorerne skulle arbejde på større drift i et forsøg på at opvarme det rum, som døren er åben ind til. Ved at lukke dørene kan du også sikre, at der for eksempel er lidt koldere i soveværelset end i stuen.

  • Tildæk ikke termostaterne. Hvis radiatoren er tildækket, så der ikke er fri luftstrømning omkring, vil termostaten opfatte, at der er varmt og lukke for varmetilførslen. Varmen kommer dog ikke ud til rummet, så ofte skruer man højere op for termostaten. Derfor bør du sikre dig, at den ikke er tildækket af for eksempel et gardin eller lignende. På samme måde bør du ikke stille en reol eller andre møbler foran din radiator.

  • Test din termostat. En til to gange om året bør du tjekke dine termostater for at sikre, at dine radiatorer fungerer optimalt. Det gør du ved først at skrue helt op. Efter en time skal hele radiatoren være varm. Sluk herefter og tjek, at radiatoren er kold efter en time. Oplever du problemer, bør du kontakte din lokale installatør.

Kilde: TEKNIQ Installatørernes Organisation.