Sådan tjekker du dig selv for hudkræft

Det er nemt og kan redde liv! Hudspecialist Monika Gniadecka giver dig fem enkle råd til, hvordan du selv undersøger, om du kan have hudkræft.

Det er nemt og kan redde liv! Hudspecialist Monika Gniadecka giver dig fem enkle råd til, hvordan du selv undersøger, om du kan have hudkræft. (© Hudkræft.com)

Masser af danskere går rundt med hudkræft uden at vide det. I løbet af en uge med gratis konsultationer på landets hudklinikker arrangeret af organisationen Euro Melanoma er der fundet overraskende mange tilfælde af kræft i huden, kunne TV Avisen fortælle sidste år.

Men mange af tilfældene kan udgå, hvis man bare tjekker sig selv.

- Jeg har set alt for mange, der kommer for sent, og det er så let at undgå. Det kræver ikke, at man bliver scannet. Det kræver bare, man tager tøjet af og undersøger sig selv. Det kan redde liv, siger speciallæge i hudsygdomme, Monika Gniadecka, fra Herlev Hudklinik.

Hun giver her sine bedste råd til, hvordan du tjekker dig selv.

Sådan gør du

Tag tøjet af og tjek dig selv systematisk fra top til tå. Se på dine modermærker og tørre pletter. Husk også at kigge under fodsålerne, på neglene og i hovedbunden. Brug et spejl eller få din kæreste, en ven eller et familiemedlem til at kigge de steder, du ikke selv kan se.

Det skal du kigge efter

Kig efter, om et nyt eller et gammelt modermærke ser mærkeligt ud: Har det en ujævn form, er dets kant uregelmæssig, har det flere forskellige farver, er det større end seks mm. i diameter, eller er det ustabilt og forandres i størrelse eller udseende? Så kan det være modermærkekræft - og skal du straks gå til læge. Se eksempler på sunde og syge modermærker på hjemmesiden Hudkræft.com.

Kig også efter pletter, der skaller og ligner eksem. Hvis de ikke kan smøres væk, så skal de tjekkes af din læge, for det kan være almindelig hudkræft.

Det gør du, hvis du opdager noget usædvanligt

Gå til din egen læge. Han eller hun kan hurtigt be- eller afkræfte, om det kan være hudkræft. Hvis lægen er i tvivl, tager han eller hun en prøve eller sender dig videre til en hudspecialist.

Hvis du får konstateret modermærkekræft som er under 1 mm. tyk, kan man nemt få den fjernet og er helbredt og skal bare gå til løbende kontroller. Hvis den er større, skal det udredes, om kræften har bredt sig. Der kommer hele tiden nye medicinske behandlinger til de patienter, der har spredning, så udsigterne til at blive helbredt bliver stadig bedre.

Så tit skal du gøre det

Giv dig selv en fødselsdagsgave - tjek dig selv på din fødselsdag. Men du kan med fordel også gøre det til en vane løbende at tjekke dig selv, fx når du går i bad.

De er i risikogruppen

Alle danskere bør tjekke sig selv løbende. Hvis du har lys hud, lyst hår og blå øjne, du har mange skønhedspletter, eller der har været tilfælde af hudkræft i din familie, skal du være ekstra opmærksom.