Sådan undgår du at købe kopivarer på nettet

Der bliver i den grad handlet med kopivarer i Europa, og handlerne finder ofte sted på nettet. Men hvordan spotter du, at tasken eller solbrillerne er en kopi? Få nogle gode råd her.

Det er ikke altid til at se, om den taske, man er ved at købe på nettet, er en kopi eller ej. (© DR)

Same same – but different.

De fleste, der har holdt ferie i Sydøstasien eller under andre eksotiske himmelstrøg, har uden tvivl mødt gadesælgere, som har prøvet at prakke dem en fake Gucci-taske eller et par falske solbriller på.

Men der bliver i den grad også handlet med kopivarer herhjemme.

Ifølge en ny EU-rapport går unionen årligt glip af knap 200 milliarder kroner på grund af salg med kopivarer. De falske varer bliver især solgt over nettet.

Og det kan mærkes hos Trendsales, en online tøj-bazar, hvor man gør en ekstra indsats for at stoppe de falske varer.

Eksperter screener varer

Ifølge underdirektør Eva Kemp har Trendsales besluttet, at de ikke vil have kopivarer på sitet.

- Vi har såkaldte brand-moderatorer ansat, som er specialister i forskellige mærker. Det er typisk piger, som ved en masse om eksempelvis Chanel- eller Burberry-tasker, og de har ansvaret for at screene varerne for at se, om der er nogle, der virker for mistænkelige eller for billige, siger hun.

Men selvom man ikke er professionel brandspecialist, har Eva Kamp nogle gode råd til, hvordan man undgår at købe falske varer:

Kig altid på prisen

- Kig altid på prisen. Hvis tilbuddet er for godt til at være sandt, så er det det som regel også.

- Hold øje med, om det er en troværdig handelspartner, du er i gang med at handle med. Har personen eksempelvis fået en masse vurderinger, og har personen brugt sitet i lang tid? Hvis man handler på en webshop, er det vigtigt at holde sig for øje, om siden ser autentisk ud.

- Hvis man køber brugte mærkevarer, er det vigtigt, at det er brugerens egne billeder, der ligger på annoncen.

- Undersøg om brugeren er NEM-ID-valideret. Hvis det er tilfældet på Trendsales, ved vi også, hvem brugeren er, eftersom personen har CPR-valideret sig.

- Brug et troværdigt betalingssystem, når man gennemfører sin handel, så man ikke barer overfører penge fra en konto til en anden. På den måde har man nemlig ikke mulighed for at optrevle, hvem det er, man har handlet med.

- Lad være med at overføre en masse penge til et fremmed menneske. Vi har eksempelvis et betalingssystem, hvor man er garanteret at få pengene tilbage, hvis man har købt kopivarer.

Ifølge lovgivningen må man gerne købe kopivarer, men man må ikke sælge dem videre.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter