Sådan undgår du skadelig aluminium i din deo

Der findes lugtfjernende produkter uden aluminium. Et stof som kan være farlig for mennesker, hvis kroppen får for meget af det.

Der findes lugtfjernende produkter, som ikke indeholder aluminium. Du kan spørge i butikken efter produkter uden stoffet. (Foto: © Kontant, DR)

Mange såkaldte antiperspirante deodoranter er proppet med aluminium, som kan være sundhedsskadelig for os mennesker, hvis vi får for meget af stoffet i kroppen.

Undersøgelser på rotter og mus har vist, at for meget aluminium kan give skader på centralnervesystemet. Og en undersøgelse fra Norge påviser, at vi får rigtig meget aluminium gennem de antiperspirante deodoranter.

I aften undersøger forbrugerprogrammet Kontant deodorantmarkedet for det skadelige stof. Og der findes en række tiltag, som forbrugerne selv kan gøre for at minimere deres optag af aluminium:

- Reducer brugen af deodoranter med aluminium. Der findes lugtfjernende produkter, som ikke indeholder aluminium.

Spørg i butikken

- Du kan spørge i butikken efter produkter uden aluminium. Aluminium er mærket i ingredienslisten, ofte med betegnelser som aluminium chlorohydrate, aluminium chloride eller aluminium zirconium.

- Hvis du alligevel vil fortsætte med at bruge antiperspiranter med aluminium, bør du overveje, hvor ofte du bruger det, og om du kan reducere antallet af påføringer.

- Vær særlig opmærksom på, om du bruger antiperspiranter på skadet eller nybarberet hud, da det kan være med til at øge optaget af aluminium i kroppen.

- Aluminium findes også i kosmetikprodukter som læbestift, lipgloss og tandpasta mod misfarvninger.

Kilde: Mattilsynet (Norges ansvarlige myndighed på området)

Kontant har testet en række antiperspirante deodoranter på det danske marked. Du kan se, hvor meget aluminium, der er i, og hvad producenterne siger til resultatet i aften klokken 21.05 på DR1.