Sådan vasker du bedst hænder og undgår smitte

Myndighederne anbefaler, at man vasker hænder grundigt. Se her hvordan.

Der er kø ved håndvasken i disse tider. Bogstaveligt talt.

For god håndhygiejne er en af de bedste metoder til at undgå smitte med coronavirus.

- Vask dine hænder tit eller brug håndsprit, lyder et af rådene fra Sundhedsstyrelsen.

Men hvordan gør man det korrekt? Vi bringer en guide til, hvordan du vasker og afspritter hænder som en ægte sygeplejerske.

Det anbefales, at man bruger flydende håndsæbe eller sæbeskum, da der kan ophobe sig bakterier på en fast sæbe, der ligger i en sæbeskål.

Det kan være lige så effektivt at bruge håndsprit. Men det skal ske på rene og tørre hænder.

Grundig håndhygiejne er det første af de tiltag, som Sundhedsstyrelsen har anbefalet, at den enkelte dansker tager for at undgå spredning af coronasmitte. De øvrige råd lyder:

  • Host eller nys i dit ærme - ikke dine hænder

  • Undgå håndtryk, kindkys og kram - begræns den fysiske kontakt

  • Vær opmærksom på rengøring - både hjemme og på arbejdspladsen

  • Hvis du er ældre eller kronisk syg - hold afstand og bed andre tage hensyn

Ifølge Tyra Grove Krause, afdelingschef på Statens Serum Institut for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, betyder retningslinjerne ikke, at den enkelte dansker, der er ved godt helbred, skal gå og være bange. Det handler mere om at passe på ældre og personer med svagt helbred mod coronavirus.

- Det er dem, vi gerne vil beskytte. Langt de fleste af os vil få helt milde symptomer, som går over af sig selv. Men vi skal beskytte de sårbare grupper, siger hun til P1 Morgen.

Husk håndcremen

I takt med at vi vasker hænder oftere, øges samtidig risikoen for tør hud og eksem, da sæben kan opløse hudens yderste fedtlag.

Derfor bør man huske at bruge fugtighedscreme, fortæller Jeanne Duus Johansen, der er centerleder og professor ved Videncenter For Allergi på Gentofte Hospital.

- Det skal helst være en creme uden parfumestoffer og med et højt fedtindhold på mellem 40 og 70 procent, så cremen kan erstatte det fedtlag, man har fjernet ved håndvasken.

Hun anbefaler desuden, at man sørger for at bruge håndsprit, der er tilsat glycerin.

- Glycerin fugter huden samtidig med, at man kommer spritten på. Derved affedter man ikke hænderne i samme grad som ved sæbevask. Håndsprit er lige så effektivt som at vaske hænder og langt mere skånsomt.

- Derudover er det en god idé at beskytte sine hænder med handsker i koldt vejr, da luftfugtigheden falder i kulde og kan give tør hud, tilføjer Jeanne Duus Johansen.

Kan godt kysse godnat

Fredag anbefalede myndighederne, at man også undgår håndtryk, kys og kram. Men ifølge Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut betyder det ikke, at man skal undlade at kysse sine børn godnat eller give dem en krammer.

- Det her er anbefalinger, der gælder i det offentligt rum. Det er ikke anbefalinger, der gælder derhjemme. Der skal man stadigvæk kramme og røre hinanden, sådan som vi plejer, siger hun.

Man skal heller ikke være bange for at tage toget eller købe ind, siger eksperten.

- Man skal stadigvæk tage med offentlig transport, og man skal stadigvæk gå i indkøbscentre. Men hvis man tilhører nogle af de her sårbare grupper, som vi ved kan have en øget risiko for at få alvorlige komplikationer af sygdommen - altså de ældre og de, der har kroniske sygdomme - så kan man godt tænke lidt over, hvornår man går ned i et tætpakket indkøbscenter. Om man kan gøre det på et andet tidspunkt, siger Tyra Grove Krause.

DR har også tidligere bragt denne video, der guider til den gode håndvask.

Kilder: Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, Videncenter For Allergi