Sårbare børn skal betale regningen for ny bandepakke

Politisk flertal vil finansiere ny bandepakke ved at skære i børnepenge til udsatte familier.

Børn af nytilkomne familier kan komme til at betale en høj pris for justitsminister Søren Pape Poulsens (V) skærpede indsats mod bandekriminalitet.

En forringelse af børnechecken til blandt andet flygtningefamilier skal sikre det økonomiske grundlag for regeringens, Socialdemokratiets og Dansk Folkepartis nye bandepakke.

Det skriver Politiken.

Partierne bag bandepakken vedtog i marts, at finansieringen skal hentes i børne- og ungeydelser. Ifølge lovforslaget vil regeringen stramme optjeningsprincippet for familiernes børnepenge.

I dag optjener en familie retten til fuld børnecheck efter to års bopæl eller beskæftigelse inden for de seneste ti år i Danmark. Men med virkning fra 1. januar 2018 skal forældre have boet eller arbejdet i Danmark i seks ud af de seneste ti år for at opnå den fulde ret til ydelserne.

Bandepakken vil ifølge Justitsministeriet koste cirka 90 millioner kroner årligt. Forringelsen af en række familiers børnecheck skønnes at kunne frigøre 1,6 millioner kroner i 2018.

Advarsel fra Børnerådet

Det vil stige til cirka 77 millioner kroner fra og med 2024, hvor stramningen af optjeningskravet får fuld effekt. Justitsministeriets vurdering er, at det til den tid vil berøre omkring 19.500 børn.

I et høringssvar fra Børnerådet til Justitsministeriet advarer organisationen om, at en forringelse af børnechecken risikerer at skubbe familiernes børn ud i kriminalitet.

Per Larsen, der er formand for Børnerådet, kalder forslaget "dybt problematisk".

- Det giver ingen mening, at man på den ene side gerne vil bekæmpe kriminalitet og skabe tryghed, men bruger midler, der kan drive den næste generation ud i tilsvarende adfærd, siger han til Politiken.

Justitsministeriet, der har sendt lovforslaget i høring, ønsker ikke at kommentere Børnerådets kritik, men henviser til Skatteministeriet.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) svarer i en mail til Politiken, at vi gør nytilkomne familier en "bjørnetjeneste", når samfundet giver dem mulighed for at basere deres privatøkonomi på en stor børnecheck.

/ritzau/