Sædbank-direktør: Æg og sædceller skal ligestilles i lovgivningen

Direktør for sædbank vil have reglerne ændret, så man både må sælge æg og sæd herhjemme.

I Danmark er det ikke lovligt at sælge æg på samme måde, som en sædbank gør med sædceller. (Foto: modelfoto © Scanpix)

Det kan virke omstændigt og omkostningstungt, når et udenlandsk datterselskab til den danske sædbank Cryos fremover sender danske kvinder til lande som Spanien, hvor de kan donere deres æg.

Og særligt, når modtageren senere måske skal flyves samme vej for at modtage ægget.

Det er ifølge Cryos-direktør Ole Schou imidlertid en konsekvens af de nuværende danske regler, der godt nok tillader salg af menneskelig sæd, men ikke af tilsvarende æg.

- Vi vil gerne hjælpe barnløse, men vi er også en privat virksomhed, og derfor er vi nødt til at sælge æg, hvis vi skal tjene penge.

- Og hvis ikke må vi gøre det i Danmark, må vi jo gøre det et andet sted. Men for mig at se er der ingen grund til, at vi skal tvinges til udlandet for at drive den del af virksomheden, siger han.

Ifølge Ole Schou er der ingen grund til, at sæd og æg ikke ligestilles i lovgivningen.

Det er diskriminerende

- Det er diskriminerende, og langt hen ad vejen er der ikke den store forskel. Begge er en biologisk, celle, hvoraf den ene godt nok ingen y-kromosomer har.

- Og når det gælder håndtering, logistisk, jura og procedurer, er 97-98 procent også det samme, siger han.

Cryos har i tre år forsøgt at få ændret lovgivningen uden held. Derfor har man som omtalt i Jyllands-Posten lørdag oprettet et udenlandsk selskab, der skal stå for modtagelse og salg af kvinders æg.

Penge spiller en rolle

Det åbner mulighed for at tilbyde danske kvinder en tur til udlandet med rejse og ophold betalt, samtidig med at man her kan få større kompensation for ulejligheden end de 2.400 kroner, der er loftet herhjemme.

Afhængigt af destinationen er der op mod 11.000 kroner at hente på den konto.

- Det er jo et spørgsmål om, hvad man i det enkelte land er nået frem til. Og pengene spiller formentlig også ind, men beløbsgrænserne er ikke afgørende for os.

- Det vigtige for os er at få reglerne ændret, siger Ole Schou.

/ritzau/

Facebook
Twitter