Sælg huset selv og tjen mere

Boligejere, der selv står for hele salget, får en langt højere pris for deres bolig end dem, der sælger gennem en traditionel ejendomsmægler.

Boligejere, der selv står for hele salget, får en langt højere pris for deres bolig end dem, der sælger gennem en traditionel ejendomsmægler. Det viser en undersøgelse, som Boliga har foretaget for Søndagsavisen af de såkaldte selvsalg i 2010.

De fleste selvsalg finder sted i Hovedstadsområdet. Her fik selvsælgerne i gennemsnit 26.400 kroner pr. kvadratmeter for deres hus i 2010, mens almindelige salg gennem ejendomsmægler kun indbragte 22.100 kroner. Det betyder, at selvsælgerne i snit fik 600.000 kroner mere for et hus på 140 kvm end de andre hussælgere.

Og det er ikke kun i Københavnsområdet, at selvsælgerne kommer bedst ud af hushandlerne. Billedet er det samme i alle de undersøgte regioner, og også når det gælder ejerlejligheder, får selvsælgerne en højere pris.

-Det kommer ikke bag på mig. Vi ved, at ejeren ofte virker mere troværdig ved en fremvisning end en ejendomsmægler. Men det kan også skyldes, at køber måske har sværere ved at presse prisen, når salgsprocessen er mere personlig, siger statsautoriseret ejendomsmægler Jimmi Nagel Jacobsen, der netop har startet et nyt ejendomsmæglerkoncept, Nulsalær.dk.

Ifølge direktør Torben Andersen, Robin Hus, rammer tallene en pæl igennem det traditionelle ejendomsmæglerargument om, at der ikke er nogen fidus ved at spare f.eks. 75.000 kroner på salæret, hvis man til gengæld får f.eks. 200.000 kroner mindre for huset.

-Det er på ingen måde vores oplevelse, at selvsælgere får dårligere priser. Det viser denne her undersøgelse jo også. Tværtimod får de tilsyneladende en højere pris, siger Torben Andersen. Med selvsælgerkoncepter som Nulsalær.dk og Robin Hus' Pro Annonce, kan man for under 3.000 kroner selv gå i gang og dermed typisk spare 50-100.000 kroner i mæglersalær og markedsføringsudgifter.

Meget tyder på, at selvsalg og medsalg er på vej frem.Ifølge en undersøgelse, som analysebureauet Interresearch har lavet for Søndagsavisen, svarer hele 45 procent af de adspurgte boligejere, at de vil overveje selvsalg eller medsalg, når de skal sælge deres bolig. Heraf siger halvdelen, at det primært er for at spare salæret til ejendoms- mægleren, mens den anden halvdel desuden også mener, at de selv vil være bedre til at vise boligen frem end en ejendomsmægler.

Hos Dansk Ejendomsmæglerforening mener formanden Steen Winther-Petersen, at man skal tage selvsælgerens høje kvadratmeterpriser med et gran salt. Han henviser til, at de trods alt kun bygger på 52 salg i 2010.

-Jeg kunne også forestille mig, at det typisk vil være ejendomme med karakter af liebhaveri, der sælges ved selvsalg. De er kendetegnet ved, at man lige rammer den køber, der netop vil have den bestemte ejendom, og som derfor er villig til at betale en høj pris. Til gengæld kan det måske tage et år eller to, siger Steen Winther-Petersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk