Sælger gør-det-selv narkotest

Netto sælger som den første dagligvarebutik narkotest til hjemmebrug. 59 kroner koster testen, der giver forældre vished om, hvorvidt børnene er på stoffer.

Netto sælger fra i dag gør-det-selv narkotest, og især forældre ventes at ville betale de 59 kroner for testen.

Fra i dag sælger Netto som den første dagligvarebutik en narkotest til hjemmebrug, skriver metroXpress.

For 59 kroner kan nervøse forældre købe en test, der kan afsløre, om børnene forsøger sig med stoffer.

Men eksperter advarer mod tilbuddet. At hælde en narkotikatest ned i indkøbskurven for at finde ud af om børnene er ude i noget snavs, løser ikke noget problem, mener læge og misbrugsekspert Henrik Rindom.

Test er tillidsbrud

- Det største problem omkring sådan en test er det tillidsbrud, der sker mellem barn og forældre. Derfor bør man nøje overveje, hvilke konsekvenser testen skal have for barnet, men også hvilke konsekvenser den kan medføre for forholdet, siger Henrik Rindom.

Han mener, at forældrene i stedet bør sætte sig ind i den rusmiddelkultur, der omgiver deres barn. Så kan de hjælpe barnet med eksempelvis argumenter, så barnet kan sige nej til den overbevisende pusher ved næste fest.

Formand for Børnerådet, Charlotte Guldberg, er enig. Hvis man vil undgå, at ens børn får alt for mange erfaringer med stoffer, er løsningen ikke en billig narkotest. I stedet virker det langt bedre, hvis man i samspil med den unge kan få talt om tingene, mener formand for Børnerådet, Charlotte Guldberg.

Klar til at fjerne test

I Netto har man overvejet, om testen skulle på hylderne.

- Vi vil gerne sende et signal om, at vi er en virksomhed, som er med på de nyeste produkter, og at vi bekymrer os for de ting, der sker omkring os i samfundet. Vi kan selvfølgelig ikke bestemme, hvordan kunderne bruger testen, men vi opfordrer til, at man bruger testen som udgangspunkt for en snak om narkotika, siger Morten Kaas, direktør for Netto.

Han er dog opmærksom på, at produktet kan vække anstød, og at Netto tager testen af hylderne, hvis reaktionerne bliver for negative.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk